Shutterstock 2142121707 Min

Таткото – емоционалният помощник в отглеждането на бебето

13.06.2022 12:00 7 0

Да си млада майка никак не е лесно. Много често си мислиш, че е най-добре да свършиш всичко около малкия човек сама и по този начин изолираш от отглеждането на детето не само роднините, но дори и бащата.

Смяташ, че няма кой друг да се справи толкова добре.

Да, ти най-бързо сменяш памперса, бебето почва да гука и заспива спокойно само в твоите ръце.

Наизуст знаеш къде са шишетата, бурканчетата, лигавниците. След няколко седмици у дома с бебето вече имаш чувството, че и със затворени очи можеш да го изкъпеш, преобуеш и повиеш.

Но бащата е също толкова важен в отглеждането и растежа на бебчо и е от изключително значение от най-ранна възраст той също да е ангажиран с всичко, за което се сетиш и което е свързано с малкия човек - от къпане и повиване до приспивни песнички и гукане.

Какви са ползите на емоционално обвързаното бащинство за цялото семейство?

Разбира се, бащата няма как да бъде като втора майка, а и това, нека сме честни, е напълно ненужно. Неговата роля в развитието на детето е по-различна, но не по-малко деликатна и съществена за доброто емоционално и оттам физическо здраве на детето.

Един от основните плюсове на мъжете е, че те имат склонността да играят с децата по-енергично и активно. А играта е един от основните начини за учене и усвояване на нови умения, за опознаване на света и изграждане на самочувствие и независимост при децата.

Играта е връзката на бащите с децата, чрез нея малките усвояват и учат социални и емоционални умения. Така децата излизат от комфортната си зона, изграждат своята увереност и изучават света наоколо.

Така детето не просто се развива от съвсем малко, но и придобива увереност и се учи да мисли, да използва въображението си и да са грижи за себе си.

В резултат то тренира и как да решава само проблеми, как да играе с останалите, да поема отговорност и да контролира емоциите си, а това води до по-високо и по-непоклатимо самочувствие и увереност в себе си.

Мъжете в много по-голяма степен отговарят и за чувството за сигурност – и физическа, и емоционална. Освен с вътрешна сигурност и самоувереност, бащите като ролеви модели влияят на отношенията с другите и в друг аспект. Начинът, по който таткото се отнася към детето, често се отразява и на начина, по който самото дете реагира спрямо външните хора.

Нещо повече – така и занапред детето ще търси същия модел при хората, с които се обвързва, и ще предпочита сигурна и надеждна среда.

При момичетата бащата обикновено е този, който създава представите за поведението на един мъж. Ако той е нежен и любящ, дъщерята инстинктивно ще запомни тези черти и модели на държание и дори и несъзнателно в бъдеще ще ги предпочита пред останалите. И обратното - ако бащата не вдъхва сигурност и самочувствие на момичето, е доста вероятно то да мине по-трудно през пубертета и да има проблеми със залитане към лоши навици и ранно сексуално развитие.

Момчетата пък често стават точно такива, каквито са бащите. Те търсят одобрение от мъжа в семейството и от бебешките години копират поведението му. Затова ако бащата е грижовен, и те ще са такива, за да получат одобрението му. 

Изброеното дотук е изключително трудно да се осигури единствено от майката, затова и започнахме с думите, че не бива да се подвеждаш по илюзията, че можеш всичко сама.

Да, ти се справяш страхотно и имаш своята незаменима роля в отглеждането на малкия човек. Именно затова не бива да забравяш и огромната задача, която има бащата, след като бебето се е появило на бял свят.

А бебе, което расте в спокойна атмосфера, изпълнена с разбиране и любов, винаги израства здраво и щастливо.