Shutterstock 2164244807 Min

Рецепти за детска кухня - как да помогнем на детето да открива нови вкусове

07.06.2022 12:00 7 0

В ръцете на родителите е да изградят вкуса на детето към полезните храни. Затова е желателно да му поверите активна роля в този процес – само да избира какво да яде, да помага в кухнята, да избира храната с очи.

Вкусът към полезните храни се развива още в първите месеци от живота на детето. В ръцете на родителите е да изградят вкуса на детето към плодовете и зеленчуците, рибата и броколите, към всички онези вкусни и полезни храни, с които природата ни е дарила.

Ако намирате тази задача за трудна, ако не знаете откъде да започнете или как да продължите, предлагаме ви 7 “рецепти”, с които да си помогнете:

Опитайте с метода Рипли

Някои бебета просто не харесват зеленчукови пюрета и храненето с малки лъжички. Може би вашето бебе е от тези деца? В такъв случай може да опитате със захранване, водено от бебето. Този метод е разработен от британския здравен специалист Гил Рипли. Подходът е да оставите бебето само да реши какво и колко да хапва. Когато то навърши 6 месеца, може паралелно с кърменето или адаптираното мляко, да въвеждате постепенно твърди храни. Първоначално под формата на зеленчукови или плодови пюрета с гладка консистенция. По-късно може да му приготвите чинийка с малки парченца варени картофи, краставица, ябълка, домат, пиле и нека то само си вземе храната, която иска да опита. Според Гил Рипли, преминаването към твърда храна чрез този метод става доста по-лесно. Препоръчително е да не оставяте детето без надзор, докато се храни.

Направете го малък шеф-готвач!

Може да стартирате с този план за действие, докато сте на пазар – оставете детето да избере между 2 зеленчука или между бяла и розова риба. Вкъщи, малкият готвач може да започне работа веднага - да отдели розичките на карфиола, да извади бобчетата от шушулката, да откъсне листата на салатата. Децата между 2 и 3 г. могат да се справят с такива задачи. Ще видите, че когато участва в приготвянето на храната, детето ще я хапне с удоволствие.

Зеленчуци…за пиене!

Прието е, че детето трябва да опита поне 10 пъти даден зеленчук, за да свикне с вкуса му. Ако първия път даден зеленчук е бил отхвърлен, нека отминат няколко дни и отново го предложете, този път под формата на супа или сок. Можете да комбинирате и с други зеленчуци, които детето вече харесва.

Лъжичката и малкото самолетче

Предлагаме ви стария изпитан метод, доказал се с поколенията – известното „една лъжичка за мама, една за тате“ или издаване на звуци от самолет, влак или друго превозно средство. Можете да измислите и ваша собствена история, например „Виж, тате е на върха на хълма. Хоп, спуска се със ските надолу, какъв слалом! Еха, и салто! Дали ще счупи рекорда? Бравоооо“

Детето открива света с очи

Малък трик да накарате детето да опитва нови храни е като му ги покажете на живо или на снимка. Според някои проучвания по този начин, малките деца са по-склонни да опитат нещо ново. Ако искате да му предложите репички, сирене или бамя, първо им ги покажете на снимка.

Нищо не може да се сравни с една красиво аранжирана чиния

Храним се с устата си, но първо възприемаме храната с очи. Така е и с най-малките. Аранжировката в чинията на детето има голямо значение. Опитайте да направите фигурки с краставица и домат или оформете пюрето от картофи с формичка за сладки – сърце, пеперуда .... Успехът ви е гарантиран!

Ако детето види, че вие се храните, то също ще поиска да се храни

Децата и възрастните трябва да се хранят едновременно - нали сме едно семейство! Дори храненето да е по-бавно, по-шумно и свързано с много повече цапане, ще помогнете на детето да се храни с охота, като ви гледа как самите вие ядете.