Incollage 20220708 101923071 Min

На почивка с бебе: Първото ни семейно море

04.08.2022 12:00 7 0

Бих казала, че това е една тема, която вълнува всички нови мами, особено ако е първо по-дълго пътуване с бебчето. В главата ти изникват хиляди въпроси от типа: какво трябва да взема, мога ли да вкарвам бебето във водата или трябва да му нося басейн, какви плажни принадлежности трябва да носим, кога трябва да ходим на плаж и по колко време трябва да стоим, какви пелени трябва да използваме, каква козметика да нося с мен и още много други.

Днес ще се опитам да отговоря на една част от тях, като ще споделя моя личен опит от първото ни море с Калоян.

Кога ходим на плаж и по колко време?

Ние избрахме да ходим на плаж сутрин между 9:00 ч. и 12:30 ч. и следобед около 17:00ч., когато не е толкова силно слънцето и се избягват големите жеги. Това бяха перфектните моменти за нас, защото Калоян заспиваше на плажа около 10:00 ч. и се събуждаше след около час, играеше, хапваше и си тръгвахме до към 12:30 ч.. След това поспиваше сладко, уморен от плажни игри и морския въздух, и пак отивахме на плаж. Средно на ден прекарвахме между 2 и 4 часа до морето.Как приготвям плажната чанта?

Ако трябва да съм напълно честна, ами не много по-различно от чантата му за излизане на разходка в парка. Взимам на първо място вода, защото в горещите летни дни хидратацията е от първостепенно значение. Калоян обожава да пие вода, затова винаги се подготвям с допълнителна бутилка от 1.5 л. Второто по важност нещо в чантата е храната, защото вече ви споделих, че Калоян обича да си похапва и не смея да тръгна никъде без такава. Задължително взимам с мен още - шапка, плажно масло, мокри кърпички, по-голяма памучна пелена, която използвам вместо хавлия, еднократни пелени, крем против подсичане, някоя любима играчка и резервна дрешка. Бях се подготвила и с еднократни пелени за вода, но честно да ви кажа, изобщо не стигнах до тях. Той във водата не пожела да стои, а на плажа беше с обикновен памперс. Вместо плажна кърпа, на която да стои Калоян, си взехме одеяло за пикник, което е по-голямо, леко и много удобно за лазене, търкаляне и игри.Мога ли да вкарам детето във водата?

Тук отговорът е много индивидуален, всичко зависи от детето. Аз очаквах, че на Калоян много ще му хареса във водата, на пясъка, като цяло на море, а се оказа точно обратното. Още щом докосна пясъка, погледна с отвращение и си вдигна ръката, за да му го махна от нея. Аз очаквах, че дори ще си похапва пясък, а то се оказа точно обратното. Към края на престоя ни вече свикна с него и го докосваше с ръчички, но до последно не искаше да стъпи или лази по плажа, за да не се изцапа.
Водата в морето пък му беше прекалено студена и щом тръгнех да му потапям крачетата, се разплакваше и искаше да го извадя. Пробвах няколко последователни дни да го водя до водата, но реакцията беше винаги същата. Беше ми много странно, защото обожава да се къпе и да стои в коритото, но явно температурата на морската вода, началото на месец юли, не му допадна.Какви плажни принадлежности да носим с бебе?

Ние сме от хората, които не обичат да носят много неща, особено когато ходят за по 2-3 часа на плаж. Това не се променя и след появата на Калоян. Подбирахме плажове, на които не беше нужно да носим чадър или други обемисти принадлежности. Тъй като водата и пясъка не му допаднаха, решихме да не носим басейн или пояс с нас. През моментите, в които беше буден, или се катереше по нас, или си играеше с камъчета, кофичка и лопатка за пясък.

Щастлива съм, че поне в последния ден се отпусна и постоя малко на брега на морето, без да плаче или да го е страх от водата. Този момент ми върна надеждата, че при следващата ни среща с морето ще е по-уверен и ще му хареса повече.

Моят съвет към вас е: Когато отивате за първи път на плаж с бебе, по-добре не носете прекалено много багаж с вас. Вижте дали на детето ще му допадне цялата обстановка и преценете какво да вземете за следващия път.

Надявам се да съм ви била полезна.

До нови срещи!
Маги