Incollage 20220902 130427764 Min

Един ден с бебе в планината

08.09.2022 12:00 9 0

Ще започна така: не е странно и не е невъзможно да си с бебе в планината. Да, изисква повече усилия, но ако човек обича природата и движението винаги намира начин и мотивация да е там. Аз съм от хората, които обожават да са сред природата. Поради тази причина се старая да прекарваме максимално много време в планината и забелязвам, че и Калоян обожава да е там. Дали ще е разходка, поход или пикник, няма никакво значение, защото ще сме сред природата - ще дишаме чист планински въздух и ще се зареждаме с красиви гледки. А как всъщност минава един наш ден в планината:

1. Избор и проучване на маршрут

Първото нещо, което правя е винаги да проверявам предварително маршрута, когато отиваме в планината. Когато сме с Калоян избираме да посещаваме или места, на които вече сме били, или нови маршрути, които се изминават за около 1:00 – 1:30 ч. в посока.

  1. 2. Ранно тръгване

Гледаме да тръгнем възможно най-рано към желаната дестинация, но все пак всичко зависи от това кога ще се събуди Калоян. Обикновено става около 7:30 - 8:00 ч. Оправяме сутрешния тоалет и сядаме на закуска. През лятото се стремим да тръгнем между 9:00 и 9:30 ч., за да избегнем жегите и навалиците, а и да се съобразим с дневния му режим на сън. Така организирано времето, спокойно ни позволява първата му дрямка да е в колата, около 10:00 ч., по път за планината, а втората често се случва да е в самара, когато се връщаме от крайната цел. Ако разходката е била по-кратка, се стремим и втората му дрямка, която е около 15:00ч, също да е в колата. През преходните сезони избираме по-топлата част от деня и излизаме в ранния следобед, след сутрешната му дрямка и обяда.

  1. Предварително приготвяне на храната

За да ми е по-лесно и да тръгнем максимално рано сутрин, задължително приготвям храната и нещата, които ще са ни нужни за похода, още от предишния ден. В повечето случаи, когато сме тръгнали сред природата, обядът ни е с някоя красива гледка, на одеялото за пикник, но понякога се случва да сме още на път, когато е дошло време за него и Калоян да обядва в колата.

Вече стигнали в планината и тръгнали по път към желаната дестинация, обикновено татко му го носи, а аз нося раницата с багажа, но ако пътят е по-дълъг и изтощителен се е случвало да се сменяме. А щом стигнем крайната си цел, задължително сядаме за почивка от поне 30 - 40 мин., разпъваме одеялото и изваждаме Калоян от самара, за да се раздвижи, хапне и да опознае природата около него.

  1. Тръване обратно по светло

Стараем се връщането ни да не е по-късно от 17:00 ч., това важи за всички сезони.

  1. Важни елементи в предварителната подготовка

Като задължителна част от подготовката е вземането на самар или ергономична раница, в която да носим Калоян. Когато беше по-малък и теренът го позволяваше, сме се разхождали и с количката в планината, но след 6-тия месец минахме основно към бебеносене.

Гледам винаги да носим щеки, защото когато си с една допълнителна тежест от 10 кг. на гърба, центърът на тежестта ти се изменя и много лесно можеш да загубиш баланс, а безопасността ни е на първо място.

Разбира се, никога не забравям за добрата хидратация и винаги слагам поне 1 шише вода Devin изворна от 1.5 л. в раницата, а ако сме на по-дълъг преход носим по две. Тук искам да напомня, задължително да носите вода с вас, когато излизате сред природата, защото хидратацията при движение е от първостепенно значение.

Друго нещо, без което не мога да си помисля да тръгна, е храна за Калоян. Вече съм ви разказвала, че той много обича да си похапва и е немислимо да тръгна без нея. Винаги нося поне по две хранения с нас - обяд и следобедна закуска.

В раницата взимам още: одеяло за пикник (изключително леко и удобно), няколко резервни памперса (2-3 бр), резервни дрехи за всички (винаги с дълъг ръкав, защото в планината температурата е друга), слънцезащита, спрей против насекоми, мокри и сухи кърпички, минимум 2 лъжички за храната и памучна пелена, която използвам вместо шапка за Калоян, защото изключително много мрази да има нещо на главата и това е единственото, което мога да му сложа. Играчки не нося никога с нас, защото Калоян е толкова впечатлен от природата и факта, че се вози нависоко, че никога не се е отегчавал, мрънкал или търсил някакво друго забавление.

Съвет: Избягвайте да взимате излишни неща с вас и да трупате раниците излишно.

За финал искам да ви напомня да бъдете отговорни в планината и винаги да проверявате предварително маршрутите, които сте избрали, особено ако сте с малко дете.

Надявам се статията да ви е била полезна.

До нови срещи!

Маги