Incollage 20220729 111949987 Min

Незабравимите първи 9 месеца на бебето – развитие, постижения и съвети за родители

05.09.2022 12:00 9 0

Много често чуваме фразата "времето лети", но когато си с бебе времето наистина лети. Обръщаш се и вече 9 месеца от живота му са минали, точно толкова, колкото е бил част от теб, а вече е голямо дете и с носталгия гледаш към първите месеци от живота му.
За това днес реших да ви разкажа за нещата, които се случват през тези 9 месеца, за това как се променя бебчето физически, игрите и хигиената му.

1 - 3 месеца

Според мен първото тримесечие е най-страшното за един нов родител. Тогава се учиш на всичко и те е страх от всичко, но реално това е един от най-хубавите периоди, защото основните ни дейности с мъничето се ограничават до целодневно гушкане, разходки, хранене, къпане, масажи и справяне с колики, ако има такива, за мое щастие Калоян се размина с тях. Физически бебчето не е много подвижно. Тепърва проглежда, учи се да си държи главата вдигната, да движи главата си към шум или светлината и да следи предмети с очи, да хваща предмети с ръчички (към 3-тия месец). По препоръка на педиатър, аз започнах с масажите, гимнастиката и слагането по корем, за по няколко минути на ден, от втория месец.
В този период игрите не са силно застъпени, но нещата които правих за забавление и разнообразяване на ежедневието бяха - да му пея песнички, да чета книжки, да рита в активната гимнастика и когато е по-корем да подреждам черно бели картинки или различни предмети/играчки около него и той да ги наблюдава.3 - 6 месеца
В този период бебето вече вижда ясно, става значително по-активно и интервалите на бодърстване са доста по-големи, започва да се върти като пумпал на всички страни, а към 6-тия месец дори да прави опити да сяда. Гласът му се променя, започва да гука и казва отделни срички, смело и напълно осъзнато раздава усмивки и вече се смее с глас. Толкова много нови неща и то само за 3 месеца.

В този период активно бях засилила гимнастиката, стоенето по корем (3-4-5 пъти на ден), като постепенно увеличавах времетраенето. Около 5-тия месец, по съвет на физиотерапевт, започнах да го слагам на ръце и колене, което бих казала, че много помогна на Калоян за по-бързото му пролазване и изправяне.

През това тримесечие бебето вече разбира достатъчно, за да започнем да играем активно с него. Калоян много обичаше да играем на следните игри: буба лази, "дзак", като той сам се криеше с пелена, самолет или конче, като за целта го слагах на коленете ми, гонене на гумени топки в тава пълна с вода, с домашни дрънкалки (шишета пълни с леща, ориз, боб). По съвет на педиатъра му направих няколко сензитивни играчки, които бяха изключително елементарни, но той много ги обичаше и можеше да се занимава с часове - калъфка от възглавница с различни платове/материи и кутия от която да издърпва различни текстилни връзки (панделки, конци, прежда). С по-активното раздвижване на бебчето обаче идва и моментът за по-стриктно следене за хигиената на играчките и ръцете, които непрекъснато се пъхат в устата, за да бъдат почесани венците или просто за да бъде опознат новия предмет. За тази цел изградихме навик да мием ръцете преди и след всяко хранене и при прибиране от разходка.6 - 9 месеца
За мен това е най-динамичният период до тук. В това тримесечие се случи по-голямата част от физическото развитие на Калоян. През 7-мия месец - пролази, седна сам и се изправи на крачетата си, като се подпира на конкретен предмет или стена. Тогава изби и първото зъбче, за мое щастие, не беше голяма драма. До 9-тия месец вече има 4 зъба и освен за хигиената на ръцете и играчките, започнахме да се грижим и зъбната хигиена. След доста проучвания попаднах на едно страхотно видео на Изворна вода DEVIN и пчеличката Биззи, които споделят, че за поддържане на добра зъбна хигиена е необходимо бебето/детето да пие вода след всяко хранене. Точно това правим и ние. Калоян още от захранването изгради навика да пие вода след всяко хранене.

В този период игрите стават много по-динамични и развиващи както фината моторика, така и умствената дейност. Редовно играем на неща като - дай/подай топката, пъхане на топки в кутия, късане на салфетки, отлепяне на хартиено тиксо от стената или пода, пеене на песнички, които изискват конкретно физическо движение от бебчето (примерно пляскане с ръце), скриване на даден предмет и след това търсенето му и посещаване на любимата площадка с люлка. През това тримесечие застъпи силно бърборенето и произнасянето на отделни думички/срички, като - ма-ма, ба-ба, амммм, да-да, но вече към конкретен човек, предмет, храна или вода.В заключение искам да напомня, че всяко дете е различно и се развива по собствен начин.
Нека запазим детското в себе си, като го преживеем отново с децата си.
Надявам се статията да ви е била полезна.

До нови срещи,
Маги