Shutterstock 1089455099 Min

Когато бебето е болно - давайте повече течности 

19.10.2022 12:00 2 0

Първите пъти, в които бебето се разболее, са истинско предизвикателство за родителите. С времето притесненията отстъпват място на увереността, че знаеш какво да правиш в дадена ситуация, но все пак винаги е добре да си припомним съветите, свързани с грижата за болно бебе.  

При повишена температура, повръщане и диария - опасност от обезводняване  

Дори да сте дали температуропонижаващ сироп или прахче против диария, докато те подействат, може да настъпи обезводняване. Нужно е да се дава повече вода или кърма, ако детето е изключително кърмено бебе.   

Какво обаче означават “повече” течности?  

Пресметнете 10% повече вода на ден за всеки градус температура над 37˚ С 

0 - 4 месеца: 130-150 мл. за всеки кг. телесно тегло на ден + допълнително 15 мл. за всеки градус температура над нормата.  

4 – 8 месеца: 120-130 мл. за всеки кг. телесно тегло на ден + допълнително 13 мл. за всеки градус температура над нормата. 

  • 8 – 12 месеца: 100-110 мл. за всеки кг. телесно тегло на ден + допълнително 10 мл. за всеки градус температура над нормата. 

 Давайте водата на малки глътки и често, ако трябва, дори с лъжичка. Ако детето повръща, не му давайте да пие до насита, защото това може да предизвика нов позив.   

Как да разберете дали бебето е обезводнено? 

Можете да се ориентирате по кожата. Ощипете лекичко кожата на коремчето на детето, като бързо я пуснете. Ако детето е добре хидратирано, кожата има нормален вид. Ако, обаче, тя е леко набръчкана, значи може да се говори за признаци на дехидратация. Желателно е да му дадете да пие вода и да се свържете с педиатъра си за професионална консултация.   

Хранене на болно бебе 

Болните бебета, а и деца, сами ограничават храненето си, за да не претоварват организма. Не насилвайте бебето и малкото дете да яде, но следете да приема течна храна.   

Компоти, супи, попара - това са все подходящи храни за настинало бебе. Онези, които все още сучат, нека бъдат кърмени на поискване, това повишава не само хидратацията, но и имунитета.   

Обличане на болно бебе 

Не обличайте бебето или детето си прекомерно, ако то има повишена температура. По-добре е да се облече нормално спрямо сезона, да се открият крачетата или да се остави само по пелена. Това ще помогне за охлаждането при по-висока температура. Леки масажи на стъпалата ще облекчат нервното бебе.   

Хрема при бебето  

Когато детето не може да диша заради хрема или запушен нос, може да използвате спрей с морска вода и помпичка, с която да прочиствате секрета. Ценен съвет би бил да повдигнете матрачето на детето от горната страна при главата, ако то има сополки. По този начин няма да се задави и ще може да спи по-спокойно.  

Ситуациите, при които вашето дете ще боледува, съпътстват неговото развитие. Колкото и да е трудно в такива моменти, опитайте се да запазите спокойствие, бъдете хладнокръвни и предприемете точните действия и методи за лечение. Съветите на педиатъра винаги ще са от полза, за да осигурите на болното си дете подходяща грижа. Пълноценната почивка също би повлияла добре, а една топла майчина прегръдка винаги ще подейства успокояващо на детето.