Shutterstock 1084814459 Min

Първи стъпки в захранването: кога, с какво и как?

12.04.2023 12:00 3 0

Захранването е важен етап в развитието на бебето. Това е вълнуващ момент за родителите, тъй като могат да се въведат нови вкусове и текстури в храненето. Въпреки това, то може да бъде и объркващ и стресиращ период, докато родителите се справят с въпроса какви храни да въведат, колко да дават и кога да ги дават. Ето няколко важни стъпки, които ще ви помогнат да захраните бебето правилно и с лекота.

 1. 1. Добре е захранването да започне между 4 ½ и 6-ия месец, при симптоми на готовност от страна на детето седи с подкрепа, проявява интерес към храната на възрастните, позволява да се изсипе съдържимото от лъжичка в устата му, без да го избутва с език. 
 1. 2. Въвеждането на нова храна трябва да бъде само когато детето е напълно здраво. 
 1. 3. Хранете детето седнало на столче специално за целта или седнало в скута ви. 
 1. 4. Правилно е порцията твърда храна всеки ден да се увеличава постепенно започва се с 1 чаена лъжичка, като целта е да се стигне до количество от 100-150 грама. Едновременно с увеличаването на порцията твърда храна се намалява количеството на млякото, докато накрая се премине изцяло на захранваща храна.  
 1. 5. Добре е порцията захранващо пюре или каша да се разрежда с мляко, а не с чиста вода до консистенция, подходяща за консумация от детето.  
 1. 6. Препоръчително е въвеждане само на един продукт през няколко дена – обичайно 3-5-7. Интервалът е по-дълъг при деца с наследственост за алергия, изявена непоносимост към определени храни, склонност към нестабилни изхождания. 
 1. 7. Подходящо е предлагане на първата захранваща храна на обедното хранене, когато детето е достатъчно търпеливо и любопитно. За предпочитане е новата храна да се предлага в началото на храненето.  
 1. 8. Хубаво би било една от първите твърди храни да е с високо съдържание на желязо, което е важно за развитието на мозъка и имунитета н а детето. Такива са животинските продукти месото, черният дроб и рибата, както и обогатените с желязо бебешки каши. 
 1. 9. Още със започване на захранването активно предлагайте на детето вода така то ще  свикне с нея и ще си подсигури оптимален баланс на течностите в организма. 
 1. 10. Разнообразявайте едно изместено с твърда храна ядене за около месец, след което преминавайте на следващото заместване т.е., ако е заместено обедното мляко със захранваща храна, добре е тя да се разнообрази с различни продукти за около месец. След това може да преминете към заместване на следобедно хранене.   
 1. 11. При отказ на детето да консумира определена вид храна, изпробвайте още няколко пъти. При неуспех спрете да предлагате и я предложете отново след известно време след 2-3 седмици, като можете да я съчетае с вече въведен нов и предпочитан от детето вкус.  
 1. 12. При отказ на детето да консумира предложеното му количество храна, не се притеснявайте да му я предложите на няколко пъти през деня, докато се стигне до желания обем.  
 1. 13. Превърнете храненето в приятно социално събитие, което да е част от пълноценното емоционално преживяване за цялото семейство. За бебето то е време за учене, общуване и удоволствие.  
 1. 14. Често децата се захранват по-успешно, когато им се даде възможност да участват в семейната трапеза.