Ггг

Партьори в родителството или как да бъдем екип заедно

05.04.2023 12:00 4 0

Първо нека да споменем, че да си родител за първи път може да е много предизвикателно и изтощително. Затова е добре да се научим да се справаме заедно с храненето и нощните събуждания. По този начин няма да оставим тази част само на единия родител. В установената практика най-често това е мама, а татко спи в хола, за да може да се наспи качествено, защото е на работа. Но от този сценарий страдат всички, защото, ако мама е преуморена и не е добре, то никой няма да бъде добре. Златно правило!

Новородените бебета трябва да се хранят поне на всеки 2-3 часа и през нощта - някои бебета се будят за хранене, повече от веднъж. Това е адаптация за всеки нов родител и е много по-добре да се справите, ако го правите в екип. Лишаването от сън за новите родители е пряко свързано със следродилната депресия и следродилната тревожност. Именно тук няколко полезни съвета ще помогнат и осигурят нужния баланс на силите у дома, защото ако „майката не е добре, никой от семейството няма да бъде добре“ 😊 

Ако майката кърми, таткото може да се чувства малко безпомощен или да не знае какво може да направи, за да помогне на майката и бебето.  

Първо, не забравяйте, че никой не може да чете мислите ви и е необходимо и двамата да изразявате нуждите си. 

Ето някои неща, които таткото може да направи, за да помогне при храненето. 

ХРАНЕНЕ ОТ БУТИЛКА | Ако бебето се храни от бутилка, родителите могат да поемат нощни смени, така че таткото да може да извършва някои от храненията посред нощ. Например, може мама да поеме смяната от 21:00 до 2:00 ч., а таткото - от 2:00 до 7:00 ч. Това ще гарантира, че всеки от родителите получава качествена почивка всяка нощ. 

КЪРМЕНИЯ | Ако бебето се кърми, таткото може да помага и при нощното хранене. Той може да смени пелената, да донесе бебето директно на мама за хранене, да оригне бебето и да го сложи да спи отново. Това е полезно не само за мама, но и партньорите да развият по-дълбоко чувство за екипна работа, като правят това заедно. 

Ако мама се справя с много от нощните събуждания, таткото може да се събуди по-рано с бебето, за да остави мама да поспи.  

Това, например, беше моят спасителен пояс. Всяка сутрин, след последното кърмене в 5 сутринта, моят съпруг ставаше и взимаше дъщеря ни в другата стая. Там те поспиваха още няколко часа, играеха... не съм сигурна дори какво са правили. Но ме оставяха да се наспя. Тези няколко часа сън сутрин бяха най-големия подарък от моя съпруг. Аз се събуждах спокойна, усмихната и бодра. Готова да поема детето, кучето и домашния задължения.  

Друга идея, която можете да пробвате е таткото да изведе децата от къщи на разходка през уикенда, за да остави мама да подремне. 

Освен да помагате посред нощ, ще е важно всеки от родителите да чувства, че има време за грижа за себе си. Например – позволете на другия партьор да си вземе вана или душ (без прекъсване) и си дайте възможност да отнеме толкова време, колкото бихте искали. 

Уверете се, че мама се храни разнообразно и приема достатъчно вода, за да може да кърми пълноценни. 

Много нови родители се съмняват в себе си и се чудят дали правят нещата правилно. Окуражавайте се взаимно, като си казвате неща като "Ти си страхотен татко. Благодаря за цялата ти помощ." или "Толкова се гордея с теб. Ти си невероятна майка за нашето бебе".  

Когато за пръв път станете родители, ще откриете, че изпълнението на домакинските задачи и задължения като приготвянето на вечеря става много по-трудно! За това е много важно да умеете да разпределяте отговорностите в домакинството. В семействата, в които единият партньор се справя с повечето от домакинските задачи преди появата на бебето, това вече може да не е устойчиво. Ако изнемогвате, не се страхувайте да поискате помощ от семейството и близкия кръг. 

В крайна сметка всичко е въпрос на взаимно разбирателство на това да научите какво ще работи най-добре за вашето семейство. Най- важното е двамата партньори да се чувстват добре от споразумението помежду си.