987654

Първи месец у дома с бебе - какво ни трябва?

22.03.2023 12:00 12 0

Здравейте, казвам се Венета Романски и се радвам, че отново сме заедно. Щастлива съм да ви споделя, че заедно с vedri.bg стартираме нова рубрика тук в общността Ведри родители - “Заедно е по-лесно #майчинскиневоли”

През месец януари станах майка за втори път на малката ни дъщеричка Явора и в първото видео от поредицата ви разказвам за тези неща, които на нас ни влязоха в употреба през първия месец у дома с новородено.

Във видеото ви разказвам за нашите помощници, а именно: 

 1. 1. Сушилня - не знам как съм живяла без нея. Особено със зимно бебе, не си представям как щеше да се случи организацията на ежедневието ни.
 2. 2. Сешоар или машина за бял шум - Явора много се успокоява от белия шум. Ако нямате машинка - то видеа в Youtube с white noise, ще ви свършат работа. Не дръжте телефона близо до детето и е хубаво машината за бял звук или телефона да не се ползва повече от 15мин. 
 3. 3. Залъгалка - радвам се, че успях да намеря залъгалка, която да се харесва на Явора. Спасява ни в много моменти - особено в кола.
 4. 4. Спален чувал - това е единственият безопасен начин за сън при бебета. Много ми се щеше тук да посоча и пелена за повиване, но Явора не понася да бъде повита, все още не вярвам как e възможно.
 5. 5. Легло Next to me + гнездо. Новородените бебета обичат ограниченото пространство, просторът ги плаши, тъй като им е непознат. Леглото Next to me се оказа невероятно удобство. Бебето е на педя разстояние от вас и през нощта, за нощните кърмения е страшно удобно.
 6. 6. Слинг/хибридна раница към края на първи месец - Абсолютно спасение е. Наличието на две свободни ръце за всяка от нас е нещо много много нужно. 
 7. 7. Помпа за кърма, вакуумен колектор - може и да не е необходима на всеки. Но за съжаление, на мен ми се наложи спешно да я ползвам, когато Явора беше на една седмица, аз нямах изцедена кърма, а трябваше да я оставя на майка ми, за да ходя на лекар по спешност. Така че за мен е абсолютно задължителна придобивка. Вакуумният колектор e чудесен и върши работа за облекчение на гърдите. Служи за събиране на мляко от едната гърда, докато кърмите от другата.
 8. 8. Повивалник - ще прекарате много време в смяна на пелени, ако нямате място за отделна мебел, може да се постави подложка за преповиване върху скрин например. Подготвила съм си кутии с всичко необходимо за смяна. Имам такава и в хола, и в спалнята, където е повивалникът.
 9. 9. Муселинови (тензухени) пелени - от тях ще ви трябват количества. За мен е едно от най-използваните неща и имам огромен брой. Колкото и да имате - няма да са ви излишни. За попиване при миене на всяка смяна на пелени, за постилане под бебето, за завиване докато спи, за поставяне в количка, столче в кола, люлка или шезлонг - казах ви - много се използват. 
 10. 10. Бебефон - за моментите, в които бебето спи, а вие искате да свършите нещо е особено ценен. Нашият е с камера и е много удобен.
 11. 11. Подходяща козметика - хидратация на всяко миене и къпане максимум 2 пъти в седмицата. 
 12. 12. Дрешки - не се презапасявайте с големи количества дрешки. Децата сменят размерите адски бързо. Ромпърите са ми най-удобни за сън, а ако са с цип - още по-добре. Преобличането така става най-бързо, а малките бебчета не обичат да се бавиш твърде много с обличане.
 13. 13. Вода - вода, вода и пак вода. Само една кърмеща жена знае за каква жажда става въпрос. Винаги имайте чаша или бутилка вода близо до себе си, защото абсолютно сигурно е, че ще ожаднеете.
 14. 14. Шезлонг/люлка - за времето в което искате да оставите бебето на безопасно място.
 15. 15. Количка за разходки навън и столче за кола - изберете си удобна количка и хубаво столче за безопасно придвижване с кола. Обърнете внимание, дори ако столчето се води 0+, понякога се налага да се купува допълнително подложка за новородено. При нас се наложи. 

И на последно място а всъщност най - важното - бебето ви има огромна нужда от вас.  През първия месец, а и не само, то ще се чувства най-добре в прегръдките ви. А вие - вие ще имате нужда най-вече от подкрепата на партньора ви. Защото само тези от  вас които са родили могат да разберат - първите дни вкъщи жената не е на себе си. Да - чиниите не винаги ще са измити, дрехите не винаги ще са сгънати, понякога ще поръчате пица за вечеря и това е съвсем ок. Колкото по-рано го осъзнаете и спрете да се обвинявате, че не се справяте - толкова по-добре. Отдайте се на тези първи мигове с вас и бебчето ви - повярвайте ми, времето лети, никой няма да ви го върне, а чинии за миене винаги ще има.