Incollage 20230220 134839011

Организация на зимна разходка с бебе: 3 маршрута подходящи за бебеносене

27.02.2023 12:00 4 0

Зимните месеци са едни от най-красивите в България, но и доста трудните за мен от гледна точка на разходките сред природата с бебе. Най-големите предизвикателства, които откривам в разходките през зимата, когато сме с малкия са: денят е много кратък, как и дали да разбутам дневния режим, как да го облека, какво да взема с мен в раницата и какъв маршрут да избера.
Днес ще ви дам моите решения на тези въпроси + 3 маршрута, които са подходящи за разходка с бебе.

Продължителността на деня

Това е най-голямата трудност, която имаме през зимните месеци, защото маршрутът, който ще изберем трябва да е напълно съобразен с продължителността на деня.

През зимата избираме основно пътеки, които са отдалечени на максимум 1:30 ч. път с кола (в посока), за да не губим прекалено много от светлата и топла част на деня. Ако до избраната дестинация е необходимо да пътуваме над 1 час, то се стараем да тръгваме от вкъщи около 9:00 - 9:30 ч., но ако мястото е по-близо, тръгването се случва около 10:30 ч. И в двата случая, опитваме да сме в началото на пътеката около 11:00 ч., за да е поoмекнало времето и да са се повишили температурите.

Ако сутринта е прекалено студена или времето е лошо, избираме възможно най-близката дестинация, в повечето случаи Витоша, и се качваме от 14:30 до към 16:00 ч.

Какво да правя с режима?

Калоян от навършване на 1 г. е на един дневен сън , което малко затруднява разходките ни през зимата, но не ги прави невъзможни. За да не разбутваме прекалено много режима му, гледаме да приключим разходката  до към 13:00 ч., което не винаги се получава, особено ако сме избрали по-дълъг маршрут. В тези случаи обикновено се хапва навън, когато сме достигнали крайната си цел, и заспива още в раницата на връщане или в колата. Случвало се е да изместим режима му с 1 час, за да спи у дома, но чистият въздух му се отразява страхотно и дори да спи по-малко в самара/раницата, изглежда видимо по-отпочинал.

Когато избираме близка дестинация го оставяме да се наспи у дома и след обедната дрямка тръгване към новото приключение.

Обикновено за разходка, когато сме с Калоян, избираме познати маршрути, които сме посещавали през зимата и знаем какво да очакваме от тях.

Сега е моментът да оставя и моите топ 3 любими зимни дестинации, подходящи за бебеносене.

От хижа Офелиите до хижа Еделвайс, Витоша

Истинска зимна приказка. Само на 40 мин. от София, този маршрут е изключително приятен в зимни условия. Няма стръмни изкачвания и слизания, през цялото време се върви по асфалтов път. Пътят е сравнително почистен и отъпкан, така че е доста приятен за вървене. Продължителността на маршрута е 30 мин. в посока. До хижа Еделвайс може да се достигне и с кола по същия път.

Черната скала, Боровец

Ако искате да съчетаете полезното с приятното, препоръчвам с две ръце тази пътека. Ако сте отседнали в Боровец или просто си търсите разходка на час път от София, можете да я сложите в списъка си. Маршрутът е с дължина 4 км в посока, пътеката е широка и през зимните месеци минава рактрак, който я отъпква и заравнява. Продължителността й е около 1 час и е напълно подходяща за бебеносене.

Екопътека Бели Искър

Една от най-красивите екопътеки в България! Красива през всички сезони! Началото й започва на около 3 км. от с.Бели Искър, а дължината и е около 7 км в посока. Маршрутът минава през 8 дървени моста, които пресичат река Бели Искър и предоставя изключително красиви и живописни гледки. Пътеката е много лека и полегата, подходяща за всички възрасти и идеална за бебеносене. Най-хубавото е, че дори и да не минете целия маршрут, то съм сигурна, че той ще ви зареди, очарова и остане в сърцето ви.

* Винаги бъдете внимателни и отговорни, когато тръгвате на поход в планината.

Надявам се, че съм ви била полезна.

До нови срещи!

Маги