Shutterstock 1990959146 Min

Видове термометри и кой е най-подходящ за моето семейство

18.01.2023 12:00 6 0

Методите и съответно видовете термометри за измерване на телесна температура се различават в зависимост от мястото на измерване. Най-конвенционалните методи са в ректума, в ушния канал, под мишницата, устната кухина/не е разпространен метод в България/ и на челото.

  1. Нека разгледаме какви са видовете термометри 
  1. Цифров / дигитален термометър 

Стандартните дигитални термометри работят точно като старомодните стъклени живачни или спиртни термометри, но са по-безопасни и по-точни. Може да се използват орално, ректално или под мишницата. 

Дигиталните термометри са подходящи за измерване на температурата на всеки – от новородени до възрастни. Те са доста гъвкави и могат да се използват за измерване и по трите посочени начина. Цифровите термометри са лесни за използване, но могат да отнемат  минута или повече, за да покажат резултат, което е много по-дълго, отколкото много деца могат да останат неподвижни.  

Ако сте с ограничен бюджет, обикновените цифрови термометри са най-достъпния вариант. 

Когато измервате перорална температура, трябва да изчакате поне 15 минути след хранене или пиене, тъй като температурата на това, което сте консумирали, може да повлияе на отчитането. 

Устата на вашето дете трябва да бъде затворена през цялото време, когато се опитвате да измерите температурата в устата, метод който не е приложим при всички деца. 

  1. Термометър за уши 

Термометрите за уши използват инфрачервен лъч за измерване на температурата само в ушния канал. Те обикновено дават бърз резултат. При тесен ушен канал или натрупване на ушна кал може да доведат  до неправилно отчитане на температурата. 

Термометрите не са подходящи за бебета на възраст под шест месеца. 

  1. Термометър за чело 

Тези термометри се поставят върху челото и по този начин измерват температурата. Получавате бързи резултати. Проучванията показват, че термометрите за чело дават точно толкова точни показания, като ректалните термометри при децата, но е много по-приятно за всички участници. 

Те  са значително по-скъпи от обикновените дигитални термометри.  Необходимо е челото да е сухо, да няма кичури коса, термометъра да е поставен правилно съгласно инструкцията. 

  1. Безконтактен термометър 

Безконтактните термометри използват същата инфрачервена технология като термометрите за уши, но не изискват никакъв контакт, което ги прави идеални за трудни пациенти. 

Безконтактните термометри са подходящи дори за най-капризните пациенти. 

Някои безконтактни термометри връщат резултатите за една секунда. 

Безконтактните термометри могат да бъдат доста сложни за използване и са по-скъпи от другите видове. 

2. Какъв термометър да изберем? 

  1. Време за реакция 

Най-бързите термометри могат да дадат резултати само за секунда или две, докато по-бавните модели могат да отнемат повече от 90 секунди.  Когато става дума за бебета или малки деца обаче, колкото по-бързо, толкова по-добре. 

  1. Лесна употреба 

Ако искате термометър, който е изключително лесен за използване, обикновеният дигитален термометър е най-добрият ви избор. Повечето хора са използвали стъклени термометри в някакъв момент и те работят почти еднакво. Единствените разлики са включване / изключване и цифров дисплей. 

Другите видове термометри могат да имат малко нужда от обучение, но като цяло те са доста интуитивни. Докато четете внимателно инструкциите, трябва да можете да се справите бързо. 

  1. Комфорт 

Термометърът, който е удобен за използване, е особено важен. Ако детето ви има един лош опит с особено студен или остър термометър, може да се противопостави следващия път, когато искате да измерите температурата. Но има дигитални термометри с функции като меки, гъвкави, силиконови краища  за да подобрите  комфорта на вашето дете. 

Безконтактните термометри не предизвикват никакъв дискомфорт, тъй като те дори не трябва да докосват кожата, за да получат отчитане. 

Вече са налични и термометри ,които се залепят на тялото на детето и отчитането е чрез bluetooth на телефона и имате непрекъсната информация за температурното състояние на вашето дете. 

Термометри - биберон или лента за чело са ориентировъчни. 

Ако мерим с два различни термометъра и те дават различни показатели, как да се ориентираме каква е температурата? 

При всички термометри е необходимо първо да се провери дали е  изправен / батерията не се е разредила/. Ако двата термометъра дават различни стойности, може да се измери температурата на  здрав възрастен и да се съобрази разликата в стойностите.