Shutterstock 2139949717

Как да говорим с децата за земетресенията?

14.02.2023 12:00 5 0

Светът все още е в потрес след ужасното земетресение, което порази Турция и Сирия. И докато събираме помощи, следим новините и се молим за жертвите, сигурно на всички ни минава тази страшна мисъл, че можеше/ може да се случи навсякъде по света, можеше/може да сполети и нас.

Когато попитах един от синовете ми дали знае какво да прави при земетресение, той отговори без колебание:

 • Да, трябва да се скрия в мазето.

Изумих се, защото това е ПОСЛЕДНОТО, което трябва да направим в подобна ситуация и се учудих защо изобщо му е хрумнала подобна идея. После се сетих, че сме разговаряли за войната в Украйна и най-вероятно си е направил извода, че щом човек се крие от бомби в мазето, то и при бедствие трябва да реагира така.

Което е много далеч от правилната реакция в случай на земетресение. Затова, ако преценим, че е полезно да се проведе подобен разговор с децата, ето какво можем да им кажем по повод земетресенията и кои са най-безопасните места при това природно бедствие.

 1. 1. При земетресение най-безопасното място е НА ОТКРИТО. Ако се намират в сграда, от която може да се излезе за секунди, най-добре веднага да бягат навън.

ВАЖНО! Това важи само ако наистина могат да излязат за секунди! Иначе е опасно да тичат из стаи и коридори, защото силните трусове могат да ги запратят в стената или върху тях да падне мебел.

 1. 2. Ако са близо до външна врата и могат да избягат, при излизането да внимават да не се спънат, да се пазят от летящи и падащи предмети, да не изпадат в паника и да не се блъскат едни други.
 2. 3. Ако са навън, да застанат на място, отдалечено от сгради, стълбове и дървета, които могат да паднат върху тях. Особено опасно е да се крият под балкони и фасадни елементи.
 3. 4. На улицата да залегнат ниско долу и да прикрият главата си с чанта, яке, каквото имат подръка.
 4. 5. Ако по време на земетресение децата са в сграда, от която не могат да излязат за 10 секунди, трябва да се скрият на безопасно място вътре, за предпочитане под маса или легло. Някога се смяташе, че праговете са безопасно място, но тази препоръка отдавна е отхвърлена. Съвременната препоръка е да залегнат и да си пазят главата. Повечето жертви на земетресение не са пострадали от срутване на сградата, а от паднал върху тях предмет – шкаф, лампа или мебел.
 5. 6. Вътрешните стени са по-безопасни от външните. Най-добре е детето да се свие до вътрешна стена, близо до мебел, под която може да залегне при нужда. Нека да прикрие главата си.
 6. 7. В Япония се препоръчва при първи знаци за земетресение да отвориш вратата, за да имаш после изход. Причината за този съвет е, че при земетресение често се случва рамката на вратата да се измести и хората да останат затворени вътре, докато сградата над тях се сгромолясва. При все това тази препоръка е спорна, защото последното, което бихме искали децата да правят при земетресение е да тичат из къщи и да отварят врати.
 7. 8. След земетресение, ако изходът е невъзможен, най-важното е да имаме въздух за дишане, докато дойде помощ. Ако сме залегнали под масата или легло, то не само ще ни предпази от дребни отломки, паднала мазилка или картини, но и ще ни осигури пространство с въздух – тъй нареченият въздушен джоб.
 8. 9. Препоръчва се да закрием уста с плат, за да не се вдиша мазилка.
 9. 10. Ако имаме в нас мобилен телефон, можем да се обадим за помощ. Важно е да пазим батерията, така че трябва да знаем какво точно ще кажем и как ще обясним къде сме.
 • 11. Колата се смята за безопасно място по време на земетресение, ако не се намира на мост или под мост, надлез, тунел, структура, която може да се сгромоляса.
 • 12. Ако сме в кола и сме на открит път, препоръчва се да паркираме край пътя и да изчакаме земетресението да отмине. Някои препоръчват да се излезе от колата и да се залегне до нея, но това е опасно, защото може да ни смаже друга кола или нашата собствена.
 • 13. При природно или друго бедствие, правителството дава информация и инструкции по радиостанцията, затова при първа възможност пускаме радиото.
 • 14. И един съвет за нас – родителите. Добра идея е мебелите да са захванати здраво за стената – особено тежки мебели като гардероби и библиотечни шкафове. Това важи в особено голяма степен за спалните помещения.

Може би не е лоша идея да обсъдим и разиграем предварително кои са безопасните места у дома при земетресение. Също е важно да се уверим, че децата знаят телефоните на спешна помощ, пожарната и нашите, както и на още някой близък човек.

Нещо успокоително за финал. В България сградите се проектират и строят да издържат на земетресение с магнитуд 7,3. Остава да се надяваме, че стандартът се спазва. Дано и природата е милостива към нас и да не ни сполети бедствие с такъв мащаб.

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия можем да помогнем по няколко начина.

Финансово – с дарение на БЧК или текущи каузи, които благотворителните организации веднага стартираха.

Предметно – с дарения на здрави и запазени вещи, които се събират в пунктове във всички големи градове. Информацията е налична в социалните мрежи, в градските групи.

Има и доброволчески групи на спасители – от планинската спасителна служба вече заминаха и хора, и кучета, които да издирват жертви, затрупани под руините.

Мисля, че е важно всичко това да се обсъжда дори с малките деца, за да знаят, че се случват лоши неща, но хората си помагат едни на други в трудности и така е било, и ще бъде винаги на този свят.