Yana 2023 1St Min

Какво е бял шум за съня на детето и как да го използваме?

25.01.2023 12:00 3 0

Няма как да не сте чували за белия шум. Вероятно сте чували за това как той може да ви помогне да спите по-добре. Наред с белия шум, други два вида шум имат големи предимства: розов и кафяв шум. Всеки от тях има свой уникален звуков профил, което кара много хора да се чудят кой шум е най-добър за съня. Какъв шум трябва да пусна на машината за сън на моето бебе/дете? Какви са разликите? Еднакви ли са ползите от всички? Ще разгледам всичко това и още много други въпроси, свързани с белия шум за сън.

Защо да използвате фон по време на сън?  

Преди да разкажа подробно за белия, кафявия и розовия шум, искам да обхвана въпроса защо е полезно както за вас, така и за детето да използвате шум при заспиване. На първо място, всеки от трите вида шум "маскира" други звуци и играе ролят на фон. Когато спим в тишина, звуковите вълни от съседската бормашина или звука на блендера от съседната стая ни събуждат. Нека си признаем на всеки се е случвало, особено ако се смятате за човек с лек сън. Когато разполагате с бял, кафяв или розов шум като звуков фон, внезапният външен шум няма да бъде толкова стряскащ за унасящия се в сън мозък.  

Винаги казвам, че фоновият шум се използва за ЗАЩИТА НА СЪНЯ.  

Добре, а сега нека разгледаме разликите.  

Какво представлява белият шум?  

Дефиниция: Шум, съдържащ смес от всички честоти, които хората могат да чуят, с еднаква интензивност.  

Звучи като: Радиосигнал  

Предимства: Спомага на слуховите центрове на мозъка да се съсредоточат (концентрация и памет). Също така замаскира шумове от околната среда или външни шумове, които причиняват смущения в съня.   

Какво представлява кафявият шум?  

Определение: Издава ръмжащ звук, който е по-дълбок с басов тон   

Наподобява: Речно течение или силен вятър  

Предимства:  Някои твърдят, че кафявият шум е най-добър за концентрация. Освен това той помага за релаксация, подобряване на фокуса и, разбира се, за подобряване на съня.   

Какво представлява розовият шум?  

Определение: Последователна честота за създаване на по-равномерен, плосък звук. По-мека, по-нежна версия на белия шум.  

Примери: Постоянен дъжд, вятър, шумолящ по дърветата или вълни на плажа  

Предимства: Успокоява ума и спомага за да се подобри качеството на съня на хората.  

Кой звук е по-добър за съня?  

Забелязахте ли сходство в раздела за ползите по-горе и за трите звука? Да, подобряване на съня. Не става въпрос, че някой от трите е по-добър, а по-скоро за предпочитания. Кафявият, розовият или белият шум са подходящи за използване. Въпросът е да откриете това, което работи най-добре за вашето дете или за вас самите!  

В момента на пазара има много видове машини за шум, където освен трите споменати видове шум има други звуци от природата. Избирайки за стаята на детето или вашета спална машина, вие правите най-разумното решение.   

Защо не телефон?   

Телефоните излъзват вредни за вас и детето радиочестоти, които ако имате избор бихте спеститили на малкото си бебе, нали?   Също така отстоянието от машината за бял шум до главата на детето трябва да бъде поне един метър.   

Ако четете този материал и се борите със съня на бебето си, не е нужно да чакате, докато стигнете до критичната точка на недоспиване, за да потърсите помощ (много други хора!).  

Предлагам безплатни 15-минутни разговори, за да проверим дали съвместната ни работа би била подходяща.  Аз съм тук, за да бъда вашият човек, да отговарям на въпросите ви и да ви подкрепям, като правя процеса на обучение за сън по-лесен за цялото семейство!