Shutterstock 1090852142 Min

Вредните съставки в детските храни: пестициди и нитрати

24.05.2023 12:00 1 0

Като родители се опитваме да храним децата си здравословно. Купуваме биопродукти и четем под лупа етикетите, но при консумацията на храна винаги има риск от скрити опасности, каквито са остатъците от пестициди и нитратите. Какво трябва да знаем за тях, какви рискове за здравето на детето крият и кои са храните с най-високо съдържание?

Какво трябва да знаем за пестицидите и нитратите?

Пестицидите са широкоизползвани в световен мащаб препарати за борба срещу вредителите в селското и горското стопанство. Нитратите спадат към другата група химични агенти, използвани в растениевъдството основно като торове (оборски и изкуствени). Съдържанието им е по-ниско в добре узрелите зеленчуци и плодове, а най-високо – в кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките и др. Обилното измиване и накисване във вода води до намаляване на съдържанието им.  

Кои са храните с най-високо съдържание на пестициди и нитрати?

Най-високо съдържание на пестициди и нитрати се установява в пресните плодове и зеленчуци, а също в млякото и млечните продукти, както и в месото, яйцата и рибата (от обработваните с пестицид фуражи).  

Рискови за нитратно съдържание са зеленчуците (маруля, пресен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, червено цвекло, червени репички, тиквички, броколи и др.), колбасите и пушените меса. Най-рискови за нашата страна са вносните лимони, портокали, грейпфрути, нар и др., поради обработката с фунгициди на корите срещу загниване.  

С какво вредят на здравето?

Здравословните проблеми, които могат да провокират, са алергични реакции, както и остра и хронична токсичност. Могат да имат и отдалечени във времето ефекти – увреждане на генетичния материал в клетките. Такъв канцерогенен потенциал е характерен за част от пестицидите и за метаболитите на нитратите – нитрозоамини.  

Защо децата са по-уязвими? 

Индивидуалната чувствителност към тях зависи от генетичните заложби, здравословно състояние и честота на хранителния прием. Възрастта е ключов фактор, повлияващ уязвимостта. В кърмаческа и ранна детска възраст е налице, от една страна, непълна бариерна функция (на стомашно-чревния тракт, на кожата и лигавиците и др.) и от друга страна – незрялост на повечето детоксикационни функции (чернодробен метаболизъм, ензимна активност), което излага кърмачетата и децата на по-висок риск от интоксикация.  

Кой следи за нивата на нитратите и пестицидите? 

Граничните стойности на нитратите в питейните води и хранителните продукти, както и максимално допустимите нива на пестицидни остатъци в хранителните продукти са обект на постоянен мониторинг съгласно Европейското и националното законодателство. Извършва се съвместно от Регионалните здравни инспекции и от Регионалните агенции по безопасност на храните. Надзорът по приложението на пестицидите и торовете се изпълнява от органите на заинтересованите ведомства – Аграрно Министерство, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и др. Повече информация за разрешените вещества и техните остатъчни норми може да намерите на адрес: https://www.efsa.europa.eu/bg/topics/topic/pesticides?etrans=bg

На кого е отговорността?

За предлагането на безопасно съдържание на пестициди и нитрати в храните са отговорни техните производители. От хранително-вкусовата промишленост се очаква да носи отговорност за прилагането на превантивен подход (вкл. превантивен самоконтрол) за наличието на минимални, дори нулеви нива на химични вещества в храните за деца. Родителите също следва да се информират добре по темата и разумно да подбират храните, които купуват на децата си. Също не трябва да забравят да ги измиват добре преди директна консумация или готвене с тях и да учат и малчуганите за важността на този полезен навик.