Shutterstock 1060110806 Min

Колко важна е водата за децата – и как да ги научиш на това

21.09.2022 10:00 3 0

Сигурно си мислиш, че правилната хидратация е лесна като детска игра. Да, но не е, защото често и ти забравяш да пиеш достатъчно вода, а посягаш към чашата чак когато жаждата те подсети. Може би от детството си спомняш и редовните караници да не пиеш студена вода, когато си потен и уморен. Вероятно спазваш правилото и до днес, а може би не. А може би сега на свой ред повтаряш същото и на децата си. Защото те се сещат за вода най-често когато навъртят сериозен километраж и изплезят език – буквално.

Ти пък безпомощно вдигаш ръце и се чудиш как да го научиш това дете, че трябва да пие вода по-често, а не само когато жаждата не му остави друг избор. И да, това е също толкова важно, колкото да го научиш да посяга към плодовете и зеленчуци, а не към чипсовете и вафлите.

Важна за живота

Науката набързо ще те смъмри, че не си добър родител, ако детето ти не пие достатъчно вода. Все пак, тялото му съдържа 75% от нея и не е трудно да се досетиш, че просто няма как да функционира правилно, ако не се и хидратира правилно.

Към това добави и безкрайното тичане и потене, и шансът за дехидратация скача притеснително. А нея не е трудно да я познаеш – главоболие, световъртеж, проблеми с концентрацията, лесна умора, промяна в цвета на урината. Ако хлапето има подобни оплаквания, решението е само едно – повече вода.

Тя ще го предпази и от развитието на астма и алергии. Ще му помогне да си научи уроците и да напише всички домашни. Но за да добие навика, че вода не се пие само когато си много жаден, водеща роля имаш ти като родител.

С малки стъпки към промяната

Разбира се, на първо място е личният пример. Ако детето вижда да пиеш вода от дъжд на вятър, няма как да очакваш нещо по-различно от него. Знаем и колко добри са в копирането на поведението. Затова ако самият ти не пиеш достатъчно вода, това е добра причина да започнеш да го правиш – не само заради себе си.

На семейните хранения се въвежда правило да не се пие друго, освен вода. Когато този навик се изгради в малките, те сами ще избягват соковете и газираните напитки, когато трябва сами да избират.

Друга логична причина децата да не пият вода е, че просто не им е вкусна. И тук се намесваш ти със също толкова просто и ефективно решение – всеки ден добавяш в шишето на хлапето няколко ягоди, боровинки или резенчета цитрусов плод. Така със сигурност ще му хареса повече.

Ако искаш детето ти да пие повече вода, трябва да му осигуриш лесен достъп до нея. Затова задължително в раницата му слагаш едно шише. У дома също е добре да има няколко, които са му на ръка разстояние.

Да, най-лесно е детето да пие директно от чешмата, но със сигурност не е и най-полезно. Препоръката на педиатрите е децата да консумират изворна вода. Тя е с много ниска минерализация, естествено чиста е и не преминава през допълнително филтриране или обработка с химикали. Това я прави перфектният избор за най-малките – дори и за бебетата. Водата е най-добре да е със стайна температура – това от баба го знаеш.

Източници:

https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Choose-Water-for-Healthy-Hydration.aspx

https://www.choc.org/programs-services/urology/how-much-water-should-my-child-drink/

https://goodparentingbrighterchildren.com/benefits-of-drinking-water/

https://www.webmd.com/children/news/20190729/not-just-one-reason-kids-dont-drink-enough-water

https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/get-kids-to-drink-water/