Mama Ninja Part One

Изпращането на първокласник - как да се подготвим

12.09.2022 12:00 1 0

34 пъти съм правила «Големия училищен пазар» на учебни помагала, тетрадки, писалки, ранички и несесери, якета, панталонки, гащи и чорапи, спортни екипи, тениски и суечъри, както и красиви пуловери, които никой няма да облече. Почти 34 пъти (по-малко са, защото големите ученици вече не ме искат на първи учебен ден) съм слушала тържествени речи и съм пристъпвала отегчено от крак на крак, докато дойде онзи момент със звънеца и детето тръгне към училището и на мен ми потрепери под лъжичката и сълзите напъплят и ме загъделичкат, «боже, дано ми е здрав, дано децата са добри и учителите мили». Много повече от 34 пъти съм се тревожила за какво ли не (по-скоро са 3400). Поне 340 пъти се е налагало да тичам за нещо до училище. И поне 34 000 пъти е имала за какво да се радвам и с какво да се гордея.

Сериозна равносметка, нали?

Поради тези причини прецених, че ще ми е много трудно да се огранича в една статия и има голям риск да се получи твърде дълго и отегчително. Затова реших да подходя към родителите така, както съм забелязала, че децата обичат да получават информацията – кратко, ясно и логично. Дано така съм максимално полезна.

И така, ето възможно най-накратко моите лайфхакове за родители, които изпращат дете в първи клас. Разделям ги на две части, като в първата ще разгледам подготовката преди училище, а във втората – това, което се случва след започване на учебната година.

1. Маршрут. Преди да дойде първия учебен ден, няколко пъти се разходете с детето до училището. Нищо че възнамерявате да го водите дотам всеки ден. Нека свикне с новия маршрут, нека види колко време е нужно, нека огледа училището и двора, за да не му е чуждо и непривично. Така не само стресът от непознатата среда ще се облекчи, но и ще се изпълни с радостно предусещане за тази прекрасна, голяма промяна, която му предстои – да бъде ученик.

2. График. Направете си заедно с детето график на деня, така че да не се превръща воденето на училище в сутрешна лудница. По-добре детето да стане десет минути по-рано, за да има време да се оправи спокойно, а не да бърза. Нека имаме предвид, че със започването на учебната година в големите градове започват и задръстванията. Всичко това е хубаво да го обясняваме и на децата и работи много по-добре, когато те знаят защо мама бърза сутрин.

3. Режим и програма. Не само в първи клас, но и по-големите деца обикновено посещават занималня, където подготвят уроците си за следващия ден. Времето след занималня е за игри, спорт и забава, може би някое допълнително занимание, но преди всичко е време за почивка. Днес майките сякаш сме твърде склонни да натоварваме децата с много допълнителни занимания, а пропускаме в режима им времето за почивка и «нищонеправене». Това време е важно за възстановяването на детето. Да не го забравяме при изготвянето на програмата им.

4. Логистика. В допълнителните занимания няма нищо лошо, ако детето е проявило интерес. Но ви препоръчвам да ги съобразите и логистично. Колкото и да е добра учителката по пиано в другия край на града, ако детето трябва да пътува час дотам и час обратно, след цял учебен ден и занималня… Пак си помислете.

5. Трябва ли детето да има телефон? В първи клас не му е нужен. В много училища също така не е позволено. Ако все пак държите да има телефон, той трябва да бъде изключен по време на часовете.

6. Ако детето ще ходи само на училище – задължително трябва да е много добре запознато с маршрута дотам, да знае как и къде се пресича, да внимава с непознати, да не се качва в коли на чужди или познати, без изрично да го е чуло от вас. Ние у дома имаме нещо като парола, която децата са запомнили. Ако някога се наложи да им предам нещо през друг човек, те очакват да чуят тази парола. Или няма да го послушат и да отидат където и да е с него.

7. Децата в първи клас задължително трябва да знаят телефоните на родителите си и домашния си адрес наизуст.

8. Ставането сутрин и лягането вечер. Много е вероятно тези навици от детската градина малко да са се изгубили през лятото. Поне седмица преди 15 септември е добре да ги възстановим. Отново с цел избягване на стреса.

9. Раницата. Проверете как се процедира в училището ви. В някои училища вече е въведена практика децата да не носят раница всеки ден, а да я оставят в шкафчето си в понеделник и да си я връщат у дома в петък. В такъв случай на детето ще му е нужна освен голямата раница за учебници, и една малка за ежедневни вещи. Ако в училището ви няма такава практика, детето ще трябва да носи раница всеки ден. Изберете такава, която да е сравнително лека, но и ергономична, с твърд гръб. Има магазини, където ще ви помогнат да изберете подходящата за вашето дете раница. Раниците с колелца не са удобни, ако детето качва с тях много стълби, защото са по-тежки. Раници с много отделения не са нужни, защото обикновено материалите по отделните предмети са в папки, за да не се объркват и губят. Някои родители намират за практично детето да има малка отделна спортна раничка или торба, в която да са обувките и дрешките за спорт. Други предпочитат всичко да е в една раница. Помислете за вашето дете кое ще е по-подходящ вариант.

10. Учебни материали и пособия. Преди учебната година обикновено купуваме само малка част от тях. На първата родителска среща учителите казват какво е нужно за техния час, затова изчакайте. Със сигурност на детето ще му трябват химикали и моливи, острилка, ножичка, гумичка, цветни моливи, бои, четки и флумастери, блокчета, тетрадки и ученическа лична карта. Не забравяйте и снимки за ученическата карта.

11. Преглед при личния лекар. Преди началото на учебната година обикновено посещаваме педиатъра за здравно-профилактична карта. Тази карта може да се закупи от всяка книжарница, ако лекарят ви не разполага с такива. Ако детето сменя училище или постъпва в първи клас, ще ви изискват също и имунизационен картон. Хубаво е да дадете копие, а оригиналният да остане при вас.

12. Дрешки. В България са малко училищата, в които има униформи и те предлагат поръчка към фирмата, която доставя униформите, в началото на учебната година. Ако училището ви не е с униформа, в общи линии трябва да знаете следното. Дрехите на детето е важно да са удобни за обличане и събличане, (защото те се преобличат за физическо), не скъпи (защото често се губят) и също така да се разпознават лесно (това може да стане с надписване или етикетчета). Освен това в училище има празници и събития, на които от децата се изисква да носят подходящо облекло, затова наред с ежедневните дрехи, е добре в гардероба на детето да има тъмен панталон и елегантна ризка, ако е момче, и съответно за момиченце официална рокличка. Ако има някакви специфични изисквания за конкретен празник, учителите ще ви уведомят своевременно. За физическо се изискват шорти, анцузи, спортни обувки за салона и за навън. Децата често губят дрешките и обувките си в началото, докато свикнат да се грижат за вещите си. Затова избягвам скъпите дрехи и винаги купувам няколко чифта еднакви чорапи и ръкавици, а през зимата винаги имам подръка вкъщи достатъчно на брой топли шапки.