Shutterstock 400432459 Min

Полезни игри за въображението и ранното детско развитие

08.02.2023 12:00 3 0

Ролевите игри са любимо занимание на повечето малчугани. Ако и за вашето дете е изключително забавно да се прeоблича в костюми и да пресъздава сюжети, да разказва истории, споделяме 3 приятни игри, с които ще се забавлявате в семейството, както и ще помогнат на детето да развива въображението си, опознавайки света.

  1. 1. История с любими играчки

Вероятно често четете приказки на детето си или му разказвате истории. Опитайте се да размените ролите си и ще се изненадате от резултата. Предложете на детето да измисли история или представление с любимите си плюшени играчки. Така ще се научи да проявява творчество и да развива вербалните си умения.   

  1. 2. Един ден в ролята на герой

Помогнете на детето си да влезе в ролята на любимия герой. Малките деца разполагат с достатъчно аксесоари, за да се дегизират като най-различни супергерои, принцове/принцеси, феи, пирати. Може да използвате и други подръчни материали като шапка, стари дрехи, бижута и играчки. Помолете детето да измисли кратък сценарий. Не забравяйте вие също да участвате, говорете с детето и се дръжте с него все едно е истински герой. Друга идея е то да легне върху голямо парче хартия и да очертаете контурите на тялото му. Предложете му да оцвети фигурата си и да налепи парчета плат или хартия, за да се превърне в приказния герой от фантазиите си. Със сигурност ще се забавлява, а освен това ще се стимулира и въображението му!  

  1. 3. Направете си палатка 

Ако времето навън е лошо, това е идеален момент да си направите собствен палатков лагер в хола. Наредете столовете и масата така, че като сложите чаршаф върху тях, да заприлича на палатка и да има място отдолу. Може да постелете нещо меко на пода и да създадете приятна атмосфера в палатката с възглавници, плюшени играчки и т.н. Ако детето поиска светлина, може да използвате фенерче или коледни лампички. Ако палатката ви хареса и прекарате повече време там, може да си направите и пикник с малки здравословни сандвичи и чаша изворна вода, подходяща за детето. Да, последната е важна за пълноценното протичане на забавленията, защото редовната хидратация ще осигури бодрост и добър тонус през деня.