Shutterstock 1877796790

Да заведеш детето на вълнуваща среща с природата и животните

15.03.2023 12:00 2 0

Знаем, че зимните месеци и дългият престой вкъщи не се отразява добре нито на децата, нито на родителите, които трябва да мислят постоянно начини да ги забавляват. За щастие пролетта е вече тук и ако вашите деца или пък вие сте от хората, които обичат да прекарват време сред природата, обичате животните и да сте затворени вкъщи, не ви се отразява добре, може да се възползвате от няколко идеи за места, които определено ще ви заредят с усмивки и позитивно настроение.  

Кондабайда - резиденция за деца и животни, София 

„Кондабайда“ е дума от детското въображение и означава кофа, в която събираш съкровища или сипваш вода за животните. На нея е кръстена и резиденцията за деца и животни, където всяко същество може да бъде себе си, да споделя емоциите си и да се учи на нови неща. Събитията, включени в програмата на това интересно място, са посещения на собствената ферма с мини животни и пермакултурна градина, концерти, изложби, театър, работилници за занаяти и изкуства, арт терапия и семейни тържества. Последното е особено добра опция за детски рождени дни на открито в топлите месеци, а локацията е на съвсем удобно място в кв. Карпузица, София  

Фабрика за храна и танци, Равнища, край Пловдив 

Хижа в Родопите, специално оборудвана за семейни забавления, басейни с пяна и топки, велописта, гигантски батут, разходки със санбернари, детска кухня, лагерен огън и лов на светулки. Плюс, някои глезотии за мама и татко. Да, това е едно различно място, което е противоположност на повечето възможности за ваканционен престой, защото деца и родители съпреживяват пълноценно и заедно моментите на семейно щастие.  

Парк за танцуващи мечки, гр. Белица 

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е известен в цяла Европа и предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън, а за посетителите с деца остава само да се наслаждават на различното изживяване и досега до природата и животните.   

Зоокът "Лесковец", Пернишко 

Намира се на тихо и спокойно място в края на село Лесковец, близо до борова гора. В него живеят лопатари, муфлони, фазани, пауни, нанду, черни лебеди, пони, алпака, кенгуру, кокошеви гъски и още много други видове. Има голям двор с детски кът и е чудесна възможност за еднодневна екскурзия.   

Природен парк „Небесните пасбища“, с. Осиковица, край Правец 

Там ще намерите лабиринта на инките, долината на самодивите и къщичката на бабата на Червената шапчица. Приказният парк е създаден от д-р Васил Ангелов,с идеята хората да могат да почерпят от силата на земята, гората и въздуха.  

Горски център „Чатъма” и язовир “Голям Беглик“ 

Язовир „Голям Беглик” е защитена природна територия, заради богатото си биоразнообразие. Там се намира горски център „Чатъма“, който функционира като място за обучения, природоопазващи инициативи, демонстриране на практики за устойчиво развитие и туризъм. На разположение на малките приключенци е и въжена градина. 

Надяваме се тези места да са ви вдъхновили за еднo бягство от града и наслада за малките любознателни откриватели. Не забравяйте да носите със себе си вода, за да сте добре хидратирани и заредени с енергия за вълнуващия ден, два или почивка, които ви предстоят.