Shutterstock 2178458807

Често боледуващото дете: какво трябва да знаем?

26.09.2023 11:00 2 0

Родителите често се оплакват, че децата им започват да боледуват много по-често, след като тръгнат на ясла или детска градина. Колко често, всъщност, е нормално да боледуват мъниците и какво означава често боледуващо дете?

Защо децата боледуват по-често, като тръгнат на ясла или детската градина

Повишената склонност към заболявания при постъпване на детето в детско заведение е възрастово обусловена. До 6-годишна възраст децата изграждат имунитета си и често боледуват от вирусни заболявания. Родителите обаче не трябва да се притесняват, защото това е нормално. Докато детето е малко и расте вкъщи, контактът му с други деца и хора извън семейния кръг е ограничен. След като тръгне в детско заведение, там то започва да общува с много деца. Освен това обикновено това се случва през есента, когато е и пикът на вирусните инфекции. Сутрините са по-хладни, през деня температурите се покачват и тези дневни амплитуди също допринасят за по-честите настинки и боледувания. От друга страна, застудяването през посочения период води и до прекарване на по-дълго време на закрито, в затворени помещения, което от своя страна също е причина за по-голямото разпространение на вирусите.

Често боледуващото дете

Често боледуващото дете представлява сериозен медицински и социален проблем, на който съвременната медицинска наука не предлага достатъчно ефикасен начин на поведение и лечение. Тъй като липсва траен ефект от терапията, следват многобройни консултации с алерголог, УНГ, детски пулмолог и т.н. и често родителите и децата попадат в порочния кръг „два дни на градина, две седмици вкъщи“ .

Според новите критерии често боледуващо дете във възрастта от 1 до 8 години е това, което се разболява всеки месец. Ако посещава ясла или градина – една седмица е в колектива, 2-3 седмици е болно и се лекува вкъщи. Средната продължителност на една остра инфекция е около 8 дни, с обхват от 3 до 15 дни. Лесно може да се изчисли, че при максимален брой инфекции с максимална продължителност, едно често боледуващо дете е болно повече от 150 дни в годината!

Детето може да боледува не само често, но и продължително – повече от 10-14 дни при едно остро респираторно заболяване, например. Децата, които боледуват продължително, също се отнасят към категорията на често боледуващите.

Колко често, всъщност, е нормално

Най-уязвими са децата от 2- до 6-годишна възраст. Смята се, че здравото дете боледува 6-7 пъти годишно от инфекции на горни дихателни пътища, а ако посещава детско заведение или има брат или сестра, които посещават такова, броят се увеличава на 10 и повече инфекции годишно. Тези инфекции са предимно вирусни и преминават бързо.

Добри новини

С всяка година детският имунитет е все по-стабилен! След 6-7-годишна възраст децата почти не посещават кабинета на педиатъра, а до 12-ата си година вече имат по-добър имунитет. Освен това практиката показва, че ако едно дете е посещавало детска градина, в училищната възраст е по-здраво.