Shutterstock 450568075 Min

Кога да задържим детето от градина и да остане у дома?

01.02.2023 12:00 4 0

Настинки, кашлица и стомашни неразположения са само малка част от болестите сред децата. Когато симптоми като течащ нос и стомашни болки се появят, може да е трудно да се прецени дали да пуснем детето си на детска градина или училище. Понякога е очевидно кога едно дете трябва да остане вкъщи, например при висока температура. Но често детските симптоми попадат в т.нар сива зона, която обърква родителите.

Температура, повръщане и други признаци показват, че детето ви е твърде рисково, за да посещава училище/градина или ясла

Повечето детски градини и училища имат собствена политика за това кога да задържим детето си вкъщи. Трябва да се запознаете с тези политики, тъй като те може да са по-строги в сравнение с препоръките на вашият лекар. Въпреки че изискванията на детските градини и училища понякога се неудобни, не трябва да забравяме, че те съществуват, за да защитят децата.  

Детето ми твърде болно ли е за училище?  

По принцип децата трябва да се задържат от училище ако имат един от следните симптоми или заболявания: 

  • - Температура 
  • - Диария 
  • - Повръщане 
  • - Ковид-19 
  • - Норовирус 
  • - Някои болести и обриви като варицела, шарка или болест ръка-крак-уста  

Медицински специалист или училищна сестра могат да Ви помогнат при разграничаването на тези болести, както и кога детето ви вече не е заразно. Препоръчително е да проследите правилата на вашата детска градина или училище.  

Трябва ли да задържа детето си от училище при настинка? 

Понякога симптоми като кашлица, течащ нос и болки в гърлото са леки. Температура няма и често някои родители се чудят дали да задържат детето си у дома? Въпреки това, тези симптоми изискват детето да бъде изолирано от колектива и да не контактува с други деца, бебета и възрастни хора. Ако прецените, че детето е твърде болно да посещава градина, то същото важи за детските клубове, моловете, заведенията и площадките. Извеждайте детето в парка или сред природа, но без да комуникира с други деца. Рискът е двустранен – да се зарази друго дете от вашето, както и вашето дете, в хода на лека инфекция, заради отслабения имунитет, може да се зарази с нов вирус, който допълнително да усложни състоянието.   

При настинка, освен ако няма температура и ако детето се чувства достатъчно добре, то може да илиза навън сред чист въздух, спазвайки правилата за социална дистанция. Но ако детето е летаргично или не иска да се храни, то по-добре да остане у дома, докато се почувства по-добре.  

Кога детето ми може да се върне на училище? 

Кога детето Ви може да се върне на училище ще варира в зависимост от симптомите и вида на болестта, която е прекарало. 

Връщане на училище след температура 

Детето трябва да остане вкъщи ако има температура 38или повече. Много детски заведения изискват липса на температура у детето поне 24 часа преди то да се върне в клас. Не се препоръчва да дадете на детето си понижаващи температурата лекарства, след което то го изпратите на училище. Най-вероятно температурата ще се появи отново докато то е на училище и ще получите обаждане да го приберете. 

Връщане на училище след Ковид-19  

Детето Ви трябва да се тества за Ковид-19 при наличие на симптоми като температура, кашлица, задъхване, умора, загуба на вкус и мирис и болки в тялото. При позитивен тест за Ковид-19, детето трябва да се изолира у дома, под карантина. 

Когато детето Ви се възстанови и покаже негативен тест за Ковид-19, може да се върне обратно на училище. Не карайте детето си да се връща на училище, ако все още не се чувства добре. Състояние на Ковид-19 и настинка могат да накарат детето да се чувства твърде летаргично за училище, дори при липса на температура.  

Ако детето Ви е било изложено на Ковид-19, трябва незабавно да вземете всички мерки за предотвратяването потенциална поява на вируса, независимо дали е ваксинирано или не. Ако са над 2 години, децата трябва да носят маска за 10 пълни дни. Наблюдавайте за симптоми на Ковид-19 и се тествайте  5 пълни дни след срещата с вируса. 

Връщане на училище след повръщане  

Децата могат да се върнат на училище след повръщане, когато вече могат да понасят течности и твърда храна. Детето може да преживее часове без да повръща, ако не е яло, но в момента, в който яде или пие, състоянието да се появи отново. Препоръчително е да се изчака час след като детето е повърнало с цел стомахът да се успокои, след което да се дава вода на млаки глътки. Ако детето задържи водата след един час, може да се продължи с още течности или суха храна като бисквити, солети или сухари. Ако се храни без да повръща, то може да се върне в клас.  

Връщане на училище след диария  

Ако детето има диария в час, това може както да наруши обучението му, така и да бъде изключително некомфортно за него. Децата могат да се завърнат в класната стая, след като не са имали диария в продължение на 24 часа. Може да се наложи да задържите детето си у дома за по-дълго ако има инфекция като норовирус, който е високо заразен. 

Връщане на училище след настинка  

Децата могат да се върнат на училище след прекарана настинка, ако вече нямат температура и се чувстват достатъчно добре, за да участват в час. Тъй като настинката причинява редица симптоми, детето може все още да не в състояние за училище, дори да няма температура. Родителите трябва сами да преценят дали детето е върнало нормалните си нива на активност преди да се върне в клас.  

Съвети за запазване здравето на детето в училище и детската градина 

Добра хигиена на ръцете е най-ефективния начин за предотвратяване на разпространението на микроби. Научете детето си да мие ръцете си редовно, особено преди хранене, след като използва тоалетната и след като е издухало носа си. Важно е също ръцете да се измиват, след докосване на бюра, дръжки на врати и парапети.  

За предотвратяване разпространението на болести, научете детето си да покрива устата и носа си с ръка или носна кърпичка преди кихане и кашляне. Добра идея е и да предупредите детето си да не споделя храна и прибори със съучениците си. 

Носенето на маска също може да предотврати разпространението на респираторни заболявания като Ковид-19, настинки и грип.  

След прекарана тежка инфекия  

При дете, прекарало тежка инфекция, наложило болнично или антибиотично лечение, е препоръчително да остане вкъщи поне седмица или две след пълното оздравяване. Причината е да има време да се възстанови имунитета на детето, за да е готов да се бори с новите вируси, с които неминуемо ще влезе в контакт, особено през есенно-зимния сезон. Невъзможно е да държим децата изолирани и в стерилна среда, но особено за често боледуващи деца, такива с имунодефицити  или след прекарана тежка инфекция – трябва да сме по-търпеливи и предпазливи при събирането им в детски коледкиви (при налични логистични възможности за това).