Shutterstock 2151733639 Min

Какво трябва да знаем за температурата при децата?

11.01.2023 12:00 6 0

Зимният сезон е свързан с много притеснения от страна на родителите, основно заради повишаване на вирусни инфекции. Настинки, вируси, упорити кашлици и повишена температура често са ежедневие и основна причина за оставане у дома. Въпреки че температурата е само индикатор за активиране на имунната система на човека, родителите истински се тревожат, когато детето им вдигне температура внезапно.

Родителите често се колебаят кога да дадат температуропонижаващо средство и колко често да мерят температурата на болното дете. Ето и моите съвети за контрол на температурата при дете с треска на всеки 6 часа, освен ако не са необходими антипиретични /температуропонижаващи/средства на всеки 4 часа при ефективната им употребата на всеки 2 часа , ако е неефективно използването. При дете с нормална температура, но с остро заболяване, измервайте на всеки 12 часа и най-вече вечер. Здраво дете с риск от остро заболяване при контакт или преди ваксинация, измервайте веднъж на ден. 

Коя температура се смята за висока при децата? 

Използвайте надежден цифров термометър, за да потвърдите температурата на вашето дете. Треска или наличие на температура се счита, когато температурата на детето е на  или на едно от тези нива:  

 • - измерена орално/в устата/-37,8 ° C) 
 • - измерена ректално/в ануса до 2 см се вкарва накрайника на термометъра/ -38 ° C 
 • - измерена аксиларно/под мишницата/-37,2 ° C  

Температура от  38 ° C при бебе под 3 месеца е висока температура и налага консултация с лекар. При по-големи деца температура над 38.5 се счита за висока температура/фебрилитет/.

Кое е най-важното, което трябва да знае всеки родител, ако термометърът покаже повишена температура?  

1. Всяко повишение на температурата е симптом или знак, че организмът се бори с болест или инфекция. Температурата стимулира защитните сили на организма, изпращайки бели кръвни клетки и други ,,бойци“ клетки за борба и унищожаване на причината за инфекция.  

2. Родителите трябва да знаят, че температурата е приятел, а не враг и не трябва да се стремят непременно да се борят с нея. Целта ни е да подобрим комфорта  на дете, което е с температура.   

 • 3. Облечете леко детето си. Излишното облекло ще задържи топлината на тялото и ще доведе до повишаване на температурата.
 • Насърчете детето да пие много течности, като вода, сокове или чай.
 • 4. Обтрийте детето с по-хладка вода/около 2 градуса по-ниска от температурата на детето/Не студени компреси и лед.
 • 5. Не използвайте обтриване с алкохол или оцет

6. Дайте на детето си лекарства против треска, като ацетаминофен или ибупрофен.   

Обадете се на лекар, ако:

  - Вашето дете е на 3 месеца или по-малко и има температура от 38 ° C или по-висока. Потърсете медицинска помощ веднага. Треската при малко бебе може да бъде знак за опасна инфекция.

 • - Вашето дете е на всяка възраст и има многократни температури  над 40 ° C.
 • - Вашето дете е по-малко от 2 години и има температура над 38 ° C, която продължава повече от 1 ден.
 • - Вашето дете е на 2 или повече години и има температура от 38 ° C , която продължава повече от 3 дни.
 • - Вашето бебе е отпуснато или плаче и не може да бъде успокоено.