Incollage 20221103 115219878 Min

Първата настинка и как се справихме с нея

04.01.2023 12:00 4 0

В сезона на вирусите и настинките това е една от най-обсъжданите теми, за това няма как да я подмина. В този период, когато времето е променливо и върлуват различни вируси, знаеш, че е неизбежно детето да се разболее. Започваш да си задаваш въпроси от типа: как да реагираш, когато това се случи за първи път, какво лечение да приложиш, каква храна да даваш и т.н. Днес ще ви разкажа как протече първата настинка при Калоян и се надявам да отговоря на част от най-често задаваните въпроси.

За "късмет" на Калоян, всичко започна един ден преди рождения му ден, който се падаше в средата на седмицата, а бяхме планирали да го отпразнуваме в събота. Щом се прибрахме от следобедната разходка се започна едно кихане и подсмърчане, а до вечерта вече нослето му течеше като чешма. Имах 3 дни да го излекувам, за да не отменяме празненство.  

Аз съм от родителите, които не изпадат в паника щом детето започне да подсмърча. Опитвам се винаги да реагирам адеквано на ситуацията и да не взимам прибързани решения. Поради тази причина, не се обадих веднага на педиатъра ни. Изчаках няколко дни, за да преценя дали е настинка или вирус, дали ще се влоши или подобри и дали има нужда от конкретно лечение.  

Какво направих през тези дни?  

Първото и основно нещо, което направих беше да почиствам нослето с физиологичен разтвор и да аспирирам, за да го държа чисто и да не позволявам секретът да слиза към гърдите. За по-добро почистване е необходимо бебето/детето да е в седнало или полулегнало положение. Иска ми се да ви дам някой съвет или хитринка, за това как по-лесно да извършвате тази процедура без детето да пищи и да се дърпа, но нямам. Няколко дни, вечер преди да заспи, му капвах и по 1-2 капки сребърна вода в носа, след като го почистя. За щастие, беше лека настинка и се размина без температура и кашлица, както и с инхалациите с физиологичен разтвор, защото само при вида на инхалатора започваше да плаче. Давах и витамин Ц, за да подсиля имунната система. 

Второто нещо, което направих, беше да спра да го водя на площадки. Излизането беше основно пред блока, където няма други деца, за да не ги заразим ако се окаже вирус, а не настинка. Няма да ви лъжа, много е трудно, когато детето вече разбира и иска да е на площадката, да е сред другите деца, но съвестта ми нямаше как да ми позволи да рискуваме здравето на някой малчуган.  

През този период наблегнах изключително много на хидратацията и добрата храна. Споделяла съм ви, че Калоян пие много вода, но този път освен нея предлагах повече чай (основно от лайка) и супи, които се приеха с възторг.  

 

Почивката също е изключително важна за по-бързото възстановяване, въпреки че Калоян не спря да бяга и за една минута през тези дни. Все пак гледах да не се уморява прекалено и да го занимавам предимно с настолни игри - книжки, пъзели, редене на кубчета и т.н. При нощния сън следях влажността в стаята да не пада под 40%, за да може да диша по-леко и да не се буди.  

За наше щастие, настинката отшумя за точно 3 дни и в събота успяхме да отпразнуваме първият му рожден ден.  

 

*Съвет: Ако симптомите не отшумят за 2-3 дни, задължително се свържете с вашия педиатър. Никога не давайте лекарства на детето без лекарско предписание.