Shutterstock 35724310 Min

Хидратация с изворна вода – най-чистият и естествен избор за малките деца

16.11.2022 12:00 4 0

Достатъчният прием на вода е важен за физиологичните процеси и за пълноценното развитие на детето - да учи, да играе, да си почива, да общува с връстници.  

 Как и кога да се храни детето? Какви играчки да му се предложат, за да се развият уменията му? Кога да предложим ягоди и шоколад? Родителите имаме хиляди въпроси за отглеждането на децата, за техния хранителен режим, за часовете сън и игра, питаме за всичко. Но сякаш забравяме да питаме за една много важна част от здравословния начин на живот - хидратацията.  

Колко често е добре да пият децата вода? Каква вода да им предлагаме - трапезна, изворна, преварена чешмяна? Нужно ли е да предлагаме ние вода или да изчакаме детето само да поиска, когато ожаднее? 

За хидратацията при децата има много незададени въпроси и много отговори, които ще ви помогнат да отглеждате здрави, активни и щастливи деца. Ето някои от тях:  

Защо хидратацията е от изключително значение за децата? 

Човешкото тяло е съставено от близо 70% вода, като при децата количеството е по-голямо, а именно - близо 75% вода. Тя играе основна роля в протичането на редица физиологични процеси като регулиране на телесната температура, поддържане на вътрешния киселинно-алкален баланс, преработка на храна и отделяне на токсини от тялото. При децата безпроблемното протичане на тези процеси е съществено важно за тяхното здраве и развитие.  

Когато едно дете е хидратирано, процесите в тялото му протичат нормално, то се чувства добре и може да бъде пълноценно в своето ежедневие – да учи, да играе, да си почива, да общува с връстници. Количеството вода, което едно дете трябва да приема, се различава в зависимост от възрастта, пола, хранителния режим, движението и темпа на растеж. Полезно е да се знае, че децата трябва да приемат вода през целия ден на малки порции вместо рядко и в големи количества, тъй като тялото не може да усвои повече от 120 мл. вода за 10 минути. 

Какво представлява дехидратацията при децата и какви са последствията от нея? 

Ако водният баланс в тялото се наруши и организмът не получава нужното количество вода за нормалното протичане на физиологичните процеси, настъпва дехидратация. При децата опасността от дехидратация е по-голяма, тъй като количеството на водата в техните тела е по-голямо и те са по-малко толерантни към топлина, особено при физическа активност и високи температури. Допълнителен фактор е, че децата невинаги разпознават жаждата си и често забравят да приемат течности, ако не са насърчавани или не им се напомня за това. Дехидратацията може да повлияе негативно на тяхното здраве, настроение и ефективност. Но как един родител да разбере дали детето му е дехидратирано? Просто като следи за симптоми на главоболие, слаба концентрация, суха уста и напукани устни, запек или летаргия.  

Как да осигурим здравословна хидратация на децата? 

Много родители оставят водата на заден план и дават на децата си различни подсладени напитки, защото те са по-примамливи и предпочитани от малчуганите. Голяма част от тези напитки, предлагани на пазара, съдържат захари, които могат да доведат до увеличен калориен прием и наднормено тегло при малките деца.  

Подсладените напитки могат да предизвикат и зъбни кариеси или нарушаване на зъбния емайл, а някои от тях съдържат кофеин, който не е препоръчителен за децата. Затова и приемът на вода се оказва изключително важен и полезен за подрастващите. Някои деца отказват да пият вода, тъй като я намират за безвкусна. Тук обаче е важно родителят да се опита да създаде навик у детето за приемане на вода и да му обясни защо тя е от голямо значение.  

Състав и видове води 

Съществуват различни видове, като е добре родителите да знаят кои са полезни за децата им.  

Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Затова и тя не е препоръчителна за ежедневен прием, особено от бебета и малки деца, тъй като хлорът може да повлияе негативно на техния организъм. 

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана или пречистена вода, която подлежи на механична или химична обработка. Не е вредна за прием, но и не носи добавена стойност на организма. 

Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица вещества и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са предимно с ниска минерализация и са подходящи за употреба от децата при активно ежедневие, физическо натоварване и спорт. Въпреки това има указания, че не е подходяща за всекидневна употреба от кърмачета и деца под 7 години.  

Изворната вода е естествено чиста, като се добива от природен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има постоянен състав и ниска минерализация, затова е препоръчителна за бременни, бебета и деца. Вкусът ѝ е мек и приятен. Ежедневната ѝ консумация действа благоприятно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се препоръчват от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.  

Как да насърчите приема на вода и какви количества да давате на детето?   

Ето няколко практични съвета, които могат да са ви от полза.  

  • Преди всичко, бъдете модел за подражание и самите вие приемайте често вода, за да показвате добрия пример. Детето ще възприеме вашите действия като полезни и ще започне да ги репликира.  
  • Може да направите семеен ритуал за пиене на вода – заедно, в определени часове и с определени стимули със състезателен елемент.  
  • Напомняйте на детето да пие вода – често и редовно, но по малки количества. Насърчавайте го да пие вода при физически активности, за да се чувства добре и да се справя пълноценно със спортната или танцувална дейност. Всеки родител иска това, нали? 
  • Приготвяйте всеки път бутилката с вода, когато излизате или изпращате детето на училище. 
  • Предлагайте вода на детето между всяко хранене. 
  • От време на време бихте могли да разнообразявате водата му, като добавяте парченца плодове, които да направят водата по-вкусна и привлекателна. 

Ако се чудите за количествата, те варират според възрастта.

Препоръчително е децата между 1 и 3 г. да приемат 1 л. вода дневно (с ниска минерализация и негазирана)

По-големите между 4 и 8 г.  - поне 1,3 л. вода, а тези 9 и 13 г. -  1,4 л. вода на ден.

При тийнейджърите количествата вода са идентични и с тези при възрастните – около 1,8 л. вода дневно.