Shutterstock 561769810 Min

Настинка или грип - Как да разберем от какво е болно детето?

01.03.2023 12:00 2 0

Мъникът отново е болен – температура, кашлица, отпадналост… Дали става дума за обикновена настинка или пък е грип? Това са въпроси, които всеки родител си задава, когато детето се разболее през зимата. И няма как иначе, тъй като и при двете състояния симптомите са сходни. Как обаче да разберем от какво е болно детето, за да можем да вземем адекватни мерки за лечение?

Настинка или грип?

Излагането на студ и преохлаждането на организма или т. нар. настинка води до спад на имунитета и детето става по-уязвимо на вирусни инфекции. Обикновено настинката преминава за 4-5 дни, като най-необходими са затоплящи процедури, топли вани, топъл чай, мед, супа. При вирусните инфекции заразяването става по въздушно-капков път, чрез кихане или кашляне. Вирусите навлизат в организма най-често през носа или лигавиците и задействат възпалителна реакция, която се характеризира със симптомите на настинка: кихане, кашляне, възпаление на очите и болки в гърлото. Лечението в тези случаи е симптоматично – капки за нос, сироп против кашлица, противотемпературни средства, витамини. При грипа началото е рязко с внезапно повишаване на температурата, обща отпадналост, болки по мускулите, безапетитие, болка при натиск върху очните ябълки. Лечението отново е симптоматично, като се препоръчват повече течности и строг режим на домашно лечение. 

Да се погрижим за имунитета

Особено важни за всяко дете са ежедневните разходки, подходящата физическа активност и системно провежданите процедури за закаляване. Те водят до укрепване на детския организъм и детето по-лесно понася промените на околната среда.

Иначе, съществуват много и най-различни средства за имуномодулация – лечебни растения като ехинацея, алое, черен бъз и котешки нокът, мед, пчелни продукти и прополис, сребърна вода, витамини С и D, цинк и много други. Добрият ефект от приложението на фитотерапията за профилактика и лечение при вирусни инфекции е многократно потвърждаван. Лечебното въздействие се изразява в скъсяване на периода на боледуване, намаляване на тежестта на симптомите и понижаване на риска от усложнения. Важно е обаче да се знае, че необходимостта от такива имуномодулатори, дозировката и срокът на прием се определят само от лекар. Свое място в профилактиката и лечението има и хомеопатията. Хомеопатичното лечение се предписва индивидуално и зависи от конкретните особености на всяко дете. Колко често се разболява? Как е лекувано до момента? Има ли зависимост от метеорологичните фактори студ, вятър, влага, мъгла? Има ли алергии в семейството? Какво показват лабораторните изследвания на кръв и урина, на гърлен и носен секрет? Това са само част от въпросите, които вашият лекар хомеопат ще зададе, за да изготви подходящата профилактична схема за вашето дете.

Автор: Д-р Зорка Угринова - клиничен хомеопат с многогодишна практика с деца