Shutterstock 2163536929 Min

Ползите от пиенето на вода при деца и тийнейджъри

06.12.2022 12:00 3 0

Децата растат непрекъснато и преминават през различни и важни за тях периоди, в които водата играе съществена роля. Както вероятно знаеш, децата имат нужда от повече вода, отколкото възрастните. Техните тела тепърва се развиват, а освен това те се движат повече. При активна игра децата изпитват жажда, но улисани в игри, те могат да пренебрегнат тази нужда и да забравят да споделят, че са жадни.  Желателно е ние като родители да им напомняме да приемат често вода.  

Какво количество да пие детето? 

Децата растат непрекъснато и преминават през различни важни за тях периоди, в които водата играе съществена роля. Тя улеснява нормалното функциониране на детското тяло, като осигурява минерали, транспортира витамини и хранителни вещества, елиминира токсините.  

В зависимост от теглото се определя и необходимото количество вода, което е препоръчително да приемат подрастващите. Когато навърши годинка, тялото на детето се състои от 60% вода и е препоръчително, в допълнение към течностите, които си набавя от храната – плодове, супи, зеленчуци, то да приема достатъчно вода.   

Деца до 13 г.: 

  • Децата между 1 и 3 г. -  1 л. вода с ниска минерализация и негазирана на ден  
  • За децата между 4 и 8 г.  - поне 1,3 л. вода на ден 
  • Децата между 9 и 13 г. -  1,4 л. вода на ден  

Тийнейджърите или децата над 14 г.: 

  • Количествата вода, които са препоръчителни за възрастните, са валидни и за тях – около 1,8 л. вода дневно  

Каква вода да консумира детето? 

Изворната бутилирана вода е подходяща за ежедневна употреба от най-малките до по-големите деца, заради изключително ниските нива на минерализация. Обозначава се обикновено с розов етикет и се препоръчва от Българската Педиатрична Асоциация.  

Какви съвети да дадем на детето, за да му създадем полезни навици? 

Препоръчително е да напомняме на децата да пият често, но на малки количества, вода. Понякога дори „пийни една чаша вода“ е достатъчно. Ако детето не обича да пие вода, може да се опитате да му създадете навик да го прави в определени моменти - например, след като е отишло до тоалетната, когато стане от сън, в междучасието или с вечерята. Хубаво е да обясним и как това му помага – освежава тялото, спомага за по-лесна концентрация и за това то да усеща и възприема истинските вкусове на храната.   

Може да приложим и някои забавни „хватки“ – например, да оцветим заедно с него бутилката му за вода, като ѝ вдъхнем нова и по-приятна визия. Така ще бъдем сигурни, че тя винаги ще е с него. Може дори да купим специални чаши за вода и да превърнем пиенето на вода в един общ, семеен „ритуал“.