Shutterstock 2245094941 Min

Бебешките колики: какво трябва да знаем за тях и как да се справим

29.03.2023 12:00 5 0

Уж бебето е здраво, но внезапно започва да плаче силно и неуспокоимо, лицето му се зачервява, коремчето му се стяга, свива юмручета и повдига нервно крачета… Въпреки че всичко това може да изглежда доста страшно, повод за притеснения няма – това е типичната картина на бебе с колики. Какво представляват коликите и как да преминем заедно с бебето през този доста неприятен период?

Какво представляват коликите ?

Кърмаческите колики представляват функционално нарушение в работата на храносмилателната система, което предизвиква пристъпи на плач при напълно здрави кърмачета. Макар и стресиращи за родителите, те са едно доброкачествено, самоограничаващо се състояние, а не заболяване и не нарушават нормалния растеж и развитие на бебето. 

Кои са причините?

Коликите възникват поради незрялост на храносмилателната, нервната и имунната система на бебето. По време на вътреутробния си живот то получава всички хранителни вещества „наготово“ в кръвта посредством пъпната връв. След раждането, храносмилателната му система много бързо трябва да се „научи“ да обработва постъпилата храна. С всяко хранене в червата се натрупват недокрай разградени хранителни вещества, които бактериите от чревния микробиом използват в своя метаболизъм, вследствие на което се образуват и натрупват газове. Те преразтягат стената на червото, което води до подуване на коремчето и дискомфорт, а несъвършената перисталтика, опитвайки се да придвижи съдържимото напред, свива червото и предизвиква спазъм.   

Как да сме сигурни, че става дума именно за колики?

Всеки силен плач, продължаващ повече от три часа, при иначе добро състояние на бебето, най-вероятно се дължи на колики. По време на колика детето често свива крачета към коремчето, извива се назад, стяга се, почервенява и се мъчи да се напъне. Понякога при успешно изгонване на газовете, състоянието временно се облекчава. Диагностично е „правилото на тройките“ – силен плач, продължаващ повече от три часа на ден, поне три дни седмично, в три последователни седмици. Най-често пикът на коликите е между 6-та и 8-ма седмица след раждането и постепенно отшумяват след 12-та седмица. 

Как да облекчим състоянието на бебето с колики?

Тъй като това е нормален процес на адаптация на организма, не трябва твърде агресивно да се борим срещу него. За спокойствието на бебето основно значение има спокойствието на родителите носенето и гушкането винаги помагат.  

Има обаче няколко прийома, които биха могли да облекчат в известна степен състоянието масажът по хода на дебелото черво (по часовниковата стрелка) или притискането на крачетата към коремчето биха били от помощ на бебето да отдели газовете. Същото може да се постигне и с позите на носене на бебето, при които се притиска коремчето. Освен това важно е, когато детето се храни да се избягва поглъщането на въздух при кърмене или хранене от бутилка.  

При липса на облекчение с гореспоменатите техники и много интензивни колики, могат да се използват и газогонни препарати на базата на симетикона. С употребата им обаче не трябва да се прекалява, тъй като натрупването им в храносмилателния тракт може да доведе до запек и това допълнително да наруши стомашно-чревния комфорт на бебето.