Shutterstock 1669307572 Min

Денят на Земята - идеи как да празнуваме

22.04.2022 12:00 3 0

Няма нужда да се чудиш как да отбележиш Деня на Земята. Предлагаме ти няколко лесни начина да отпразнуваш Деня на Земята тази година!

Излез навън
Един от начините да участваш в екологичните празненства на 22 април е да се включиш в дейности, чрез които да опознаеш екосистемите, в които живееш. А това ще ти позволи да допринесеш за здравето на заобикалящата те среда.


Направи хранилка за птици за твоя двор или балкон
Птиците имат критична роля в нашите екосистеми. Да направиш хранилка за птици е чудесна възможност да осигуриш допълнителна храна на твоите пернати съседи и да поканиш тези прекрасни същества в двора си или на балкона си. Също така е особено забавно да наблюдаваш птиците, които посещават твоята хранилка – можеш да ги снимаш или да направиш видео, което да споделиш в социалните мрежи. В зависимост от това колко си сръчен с инструментите или колко интересна искаш да се получи твоята хранилка, има редица опции по отношение на дизайна на хранилките, идеи за които можеш лесно да намериш в мрежата.


Направи своя градина
Ако приличаш на нас, собстената ти градина е в списъка ти със задачи от години. Независимо дали търсиш нещо, която да запълва целия ти ден или само някой и друг следобед, това е твоят шанс да започнеш да развиваш своето зелено място.
Без значение какъв вид градина искаш, градинарската общност може да ти окаже подкрепа във всяка стъпка. Ако една по-мащабна градина е малко извън твоите възможности в момента, помисли как да добавиш още малко живот към това, с което разполагаш в момента в двора или на балкона. Стъпка първа, засади дърво или цветя! Засаждането на дървета и цветя ще бъде от полза за всички, тъй като те са особено важни за опазването на пчелите.


Дари любов на твоите растения и ги сподели с приятели
Най-доброто нещо за глинените саксии! Те изглеждат страхотно във всяка стая и във всеки двор! Отпразнувай Деня на Земята, като декорираш саксии със семейството си и така покажеш своето усещане за красота. Ако си наистина добър в отглеждането на растения и можеш да си позволиш да си щедър, помисли дали да не споделиш част от тази любов към растенията и с приятелите си. Подари на своите приятели саксии с растенията, които най-много обичаш.


Използвай торби за многократна употреба
Всички сме виждали снимките на пластмасови изделия, наслоени по бреговете или трагично изпълващи нашата естествена дива природа. Набави си няколко тобри за многократна употреба, така че винаги да имаш подръка. Остави поне една в колата, за да си винаги подготвен. Ако се спреш на торби от плат, можеш да ги ушиеш от стари дрехи в чест на Деня на Земята, като така ще направиш две добрини едновременно.


Стани доброволец или дари на местна екологична организация
Разрови се в нета и разбери повече за активните еко организации и събития в района, в който живееш. Подкрепи финасово или с доброволен труд любителите на Земята от твоята общност. Направи всичко възможно да популяризираш усилията им през цялата година, като споделяш инициативите им, активно участваш в тях или ги подкрепиш финасово.


Ангажирай се за намаляване на използваната вода от твоето домакинство
Първо, както вече знаеш, не забравяй да спираш крана, докато си миеш зъбите или докато миеш чиниите. А може би на Дена на Земята тази година, ще решиш да минеш на следващото ниво?
Около две трети от средното потребление на вода в семейството идва от душа. Ние не казваме, че трябва да спреш да се къпеш. Но можеш да направиш промяна с много силно въздействие, като си купиш таймер за банята. Нещо толкова просто като поставянето на таймер в банята под формата на пясъчен часовник, например, може да предпази цялото семейство от загуба на представа за времето и така да намали съществено разхода на вода.


Избери слънчевата енергия или освети дома си с еко крушки
Ако разполагаш с ресурси да минеш на соларна система за отопление и осветление, сега е твоят момент! Ако отговорът е не, просто избери да използваш по-енергийно ефективни крушки. Така намаляваш количеството потребление на енергия, спестяваш пари и намаляваш отпадъците. Енергийно ефективните крушки използват по-малко енергия (което означава, че имат по-малко въздействие върху околната среда) и издържат по-дълго (което означава по-малко крушки за закупуване и по-малко в депата за отпадъци). Тази промяна може да направи голяма разлика за околната среда, без да нарушава ритъма на живота ти. Защо да не направиш тази голяма крачка днес? LED светлините също са чудесна алтернатива!


Изчисли въглеродния си отпечатък
Изчисляването на твоя въглероден отпечатък или този на твоето семейство е чудесен начин да получиш основно разбиране за това колко ресурси всъщност използвате. Въглеродните емисии са трудни за елиминиране, но всяко действие за намаляването им е крачка напред! Можеш да започнеш изчисленията с този онлайн калкулатор http://www.blueflag.bg/calculator/index.php 


Възползвай се максимално от кошчето си
Виждал ли си онази втора кофа за боклук в кухнята? А замислял ли си се как да използваш максимално този кош за рециклиране? Това означава да се информираш първо ти, а после да помогнеш на всички в у дома да разберат какво всъщност е рециклируемо. И да действате заедно!


Откажи се от нежеланата поща
Замислял ли си се някога? Бързото изхвърляне на нежеланата поща в кошчето за рециклиране или в кошчето за боклук се е превърнало почти в рефлекс. Но ако отделиш малко време и помолиш компаниите да спрат да ти изпращат нежелана поща, ще направиш огромно добро на планетата. Отпиши се от всичко ненужно! Това е досадна задача, но си заслужава за благото на околната среда и твоя здрав разум.


Запознай се с местния фермерски пазар
Обичаме нашите фермери и техните пазари! Разгледай твоя местен фермерски пазар и виж какво можеш да зачеркнеш от списъка си с големи хранителни магазини в полза на фермерския пазар. Някои от любимите ни продукти: плодове и зеленчуци, кисели млека, подправки, сирене, месо, мед, хляб и различни лакомства могат да бъдат намерени на всеки фермерски пазар.


Изпробвай веганството за известно време
Ето едно забавно занимание за Деня на Земята. Просто му дай шанс. Виж как високото потребление на месо и млечни продукти допринася за глобалното затопляне. Не казваме, че това се отнася със сигурност за всяко месо и сирене, но ако има веган алтернатива, която харесваш, защо да не я включиш трайно в менюто си?
А можеш да организираш и забавна игра, като направиш дегустация. Приготви и сервирай някои вегански алтернативи и накарай семейството си или приятелите да дегустират и да се изкажат като гурме специалисти за различните вкусове.