Girl Laughing Front Background Yellow Leaves (1)

Идеи за есенни занимания с децата

09.10.2023 10:00 4 0

И най-върлият фен на лятото като мен не може да отрече красотата на есента. Но освен че е прекрасен сезон за дълги разходки, късни почивки, следваканционни срещи с приятели и нови учебни начинания на всяка възраст, есента е чудесна и за различни занимания с децата, които да им вдъхнат още повече обич към природата, докато я опознават.

Ето няколко идеи за есенни занимания с деца, които според мен са интересни не само за малките, но и за нас, родителите.

  1. 1. Да съберем заедно кестени. Събирали ли сте кестени като деца? Ние имахме такива кампании в училище и ни задължаваха всяка есен да предадем определено количество диви кестени. Един от хубавите ми детски спомени е как с татко обикаляме улиците и събираме в пликче малките шушулки. Той ми разказваше, че дивите кестени са полезни срещу главоболие и помагат за здравия сън. По-късно разбрах, че това е една от препоръките на Петър Димков, известният български лечител, чиито книги баща ми и баба ми много уважаваха. Не знам доколко тази теория има научно основание, но и до днес всяка есен събираме кестени в парка с децата и ги слагам в голяма купа у дома. Може би помагат наистина, но дори и да е самовнушение, изглеждат толкова красиво и веднага придават приятна есенна атмосфера на дома.

На снимката виждате кестена в градинката до дома ни. Скоро кестените ще опадат и ще си съберем цяла кошница.

  1. 3. Есенни листа. Есента е благодатен сезон за красиви снимки сред природата. Огледайте парковете около вас – в кой има най-богато разнообразие от дървета? Бързо хващайте децата за ръка и си направете една есенна фотосесия за спомен, защото има ли по-хубав декор от разноцветните есенни листа? А част от тях можем да съберем и у дома да направим апликации с най-малките или просто да ги подредим красиво в купа с плодове или ваза. Ако разполагаме с време и дълъг уикенд, можем да сме още по-арт и да си направим родословно дърво, по чиито клони да залепим листата, събрани от парка, вместо да ги изрязваме от хартия.
  2. 3. Разходка в дъжда. Някъде бях прочела една хубава мисъл, която не мога да цитирам точно, но гласеше нещо такова – излизайте навън с децата, когато времето е лошо, за да знаят, когато пораснат, че животът е за живеене и в слънчевите, и в дъждовните дни. Жалко, че мама не беше чела тази мисъл и ме отгледа с убеждението, че децата могат да играят навън само в хубаво време. За щастие, благодарение на моите пълни с енергия деца, а също така и на кучетата ни, се научих да прекарвам часове навън, независимо от това дали е студено и мрачно, дали вали дъжд или сняг. А и има ли по-весела игра от това да поскачаме заедно в локвите? Когато децата не се страхуват от лошото време, когато пораснат, не се страхуват и от никакви предизвикателства.
  3. 4. Да си приготвим зимнина. За нашите баби и дядовци есента е била важен сезон, в който приготвянето на буркани и консерви осигурява храна за цяла зима. Днес в магазините има всякакви консерви, а има и пресни зеленчуци целогодишно, но приготвянето на зимнина си остава един чудесен момент за споделяне с цялото семейство. Децата се включват с удоволствие в това, като във всяка игра. Можем да ги включим и в началото на процеса, особено ако имаме село, или пък приятели с къща на село. Те биха брали с нас ябълки, биха пекли чушки и помагали за лютеницата и ще им остане спомен и традиция, който да предадат на децата си както ние сме направили.
  4. На снимката берем маслини. Тъй като нашето село е в Гърция, нашата зимнина включва маслини и зехтин, и момчетата участват в целия процес – от брането на маслини, та до рафинирането. Но дори и да нямате село, ще е също толкова забавно с продукти от магазина, ей така заради самия ритуал,а и има ли по-вкусна лютеница и туршия от тази, която сами сме си приготвили?

  5. 5. Есента съвпада с началото на учебната година и е подходящо време да изберем нова книга за децата. Можем да го направим заедно – да отидем в книжарницата, да ги оставим да поровят по рафтовете, да ги насочваме внимателно и ненатрапчиво, да им дадем да прочетат по няколко реда оттук или оттам. Има много книжки, които са и тематични – за смяната на сезоните, за есента и наближаващата зима. Така ще поощрим интереса на детето не само към природата, но и към четенето. А дългите есенни вечери са идеални да се сгушим на топло с чаша чай и заедно да почетем. Дори само за това усещане на уют си струва да обичаш есента.
  6. Има и още много, много идеи, които мога да изброя тук – да наблюдаваме как птиците отлитат и да разкажем на децата къде отиват и защо, да ги научим на някое хубаво стихче за есента, да оцветяваме картинки на есенни теми с най-малките. Оставям на вас да добавите своите идеи за хубави есенни занимания с децата ни. А за някои от нас, моя милост в това число – вече и с внучетата.