1 (1)

Как да изпълним новогодишните си обещания и да влезем във форма през 2024-та

29.01.2024 12:00 1 0

С началото на новата година идват и обещанията към самите нас. Не е тайна за никого, че едно от най-често срещаните обещания е свързано с фигурата ни. Обещаваме си, че това лято на плажа ще бъдем със стегнато и оформено тяло, че тази година най-накрая ще се отървем от излишните мазнини и ще започнем да водим по-здравословен начин на живот.

Исторически погледнато в първото тримесечие на годината фитнес залите и спортите клубове срещат значителен скок в продажбите на карти. Това води до заключението, че в началото на годината обещанието е спазено. Тази тенденция обаче се запазва едва в началото на годината и после всичко се връща по старо му. Тук ще разгледаме каква е истинската причина за това и защо голяма част от населението се проваля в опитите си да постигне по-добра форма, но по-важното как да се справим и как през 2024 година най-накрая да постинем тялото, което винаги сме искали.

Преди да споделя формулата, нека ти кажа от какво да се пазиш, за да не си част от хората, които не успяват да влязат във форма. С настъпването на новата година мотивацията за тренировки на всички скача до небето. Започват да се прилагат какви ли не стриктни диети. Преди да ти кажа защо това е проблем нека ти споделя, че думата “диета” произлиза от гръцкото “diaita” и означава начин на живот. Иначе казано нещо, към което можеш да се придържаш дълъг период от време. Точно тук се крие разковничето. Повечето масово предлагани диети имат край, включват множество рестрикции и нека бъдем честни, не можеш да се придържаш към тях дълъг период от време, което само по себе си значи, че този подход е обречен на провал. Ако прилагаш терапия за спиране на цигарите, спреш цигарите за няколко месеца, но след това отново започнеш да пушиш, то тази терапия била ли е успешна? Не мисля. Точно в този капан попадат голяма част от хората. Започват стриктна диета, виждат моментни резултати, свалят няколко килограма и всичко изглежда супер, но изведнъж…греда. Килограмите остават същите. Опитват още повече да ограничат храната, купуват добавки, но всичко, до което води това е допълнително напрежение от хранителния режим. В крайна сметка решават, че това не е за тях, примиряват се, че никога няма да са във форма и се отказват, след което връщат и малкото загубени килограми. Това се нарича йо-йо ефект и тук ще споделя как да се справиш с него.

Истината е, че за да влезеш във форма трябва да правиш точно обратното на глад лишения и ограничения. Процесът е много по-прост отколкото изглежда. Нека ти кажа, че няма магическа храна за отслабване, добавка, чай или специална диета, която води до повече изгорени мазнини. Всяка храна съдържа в себе си енергия, която тялото ни изразходва или складира. Терминът е енергиен баланс. Ако тялото ни изразходва повече енергия отколкото приемаме, то ние се намираме в енергиен дефицит и горим подкожни мазнини и обратното, ако приемаме повече енергия отколкото изразходваме се намираме в енергиен излишък и складираме енергия под формата на мускулна маса или подкожни мазнини. Енергията, в този случай, се измерва в калории. Преди да затвориш тази статия и да си кажеш, че този процес е прекалено сложен, почакай. Процесът на следене на енергийния ни баланс е толкова прост, колкото е да направиш бързо изчисление с калкулатора на телефона си, дори 5-годишно дете го може.

Имайки предвид тези знания мога да ти потвърдя, че можеш да влезеш във форма дори и да ядеш вафли и десерти по цял ден, стига приетата енергия от тях да не надвишава енергията, която изразходваш. Това е доказано многократно и документирано от преподавателя Джон Цисна, който става известен с диетата си от МакДоналдс. В рамките на 90 дни той се храни само и единтвено с тяхна храна и сваля 16 кг., докато в същото време подобрява всички свои здравни показатели. Това доказва, че само спазвайки подходящ енергиен баланс можеш да влезеш във формата, която искаш. Това ни дава възможност за гъвкавост откъм храната, което премахва рестрикциите, намалява напрежението, че трябва да се храним само с определени ястия и в същото време ни помага да горим подкожни мазнини и да стягаме тялото си. Разбира се, в дългосрочен план не е добра идея да се храним само с високопреработена храна като вафли, торти, чипс и т.н., тъй като тези храни съдържат малко количество витамини и минерали, което може да доведе до дефицит на вещества и последващи усложнения, но присъствието на такава храна в контекста на балансиран начин на хранене, който се вмества в нашия енергиен баланс, няма да попречи на резултатите ни.

Имайки предвид това, смяташ ли, че можеш да се придържаш към подобен гъвкав подход на хранене дълъг период от време? Разбира се, че можеш. От теб остава само да го приложиш.