Screenshot 2023 12 15 141418 (1) (1)

От скоковете във вода до артистичното плуване: Пътят на Димитър Исаев

15.12.2023 12:00 1 0

Димитър Исаев е състезател по скокове във вода и артистично плуване смесени двойки. Изключително фотогеничен е, а от интервютата с него човек ясно вижда, че спортната фигура върви в комбинация с остър ум.

Димитър отговори на няколко наши въпроса, като се надяваме това да не е последната ни среща с него.

Как изобщо започна твоята кариера във водните спортове?

Здравейте на Вас и Вашите читатели и много благодаря за поканата!

Преди 16 години през летния сезон посещавах занимания по плуване за начинаещи. Така на басейна ме видя бъдещият ми треньор по скокове във вода и пожела да започна да тренирам при него.

Тогава бях на 9 години, възраст, на която останалите деца имаха 2-3 години подготовка зад гърба си.

В началото нямах никакво желание да ходя, тъй като всичките ми приятели играeха на площадките, а аз трябваше да тренирам…

Карах майка ми да лъже треньора, че ме боли корема, за да пропускам. Но в един момент той разбра и нещата рязко се промениха. След това почти не бях отсъствал. С времето постепенно започнах да напредвам, което ми доставяше удоволствие, а оттам идваха и резултатите.

Скоковете във вода са изключително интересни за гледане отстрани. Какво е усещането да застанеш на ръба на 10-метровата кула?

Първият ми скок от 10-метровата кула беше преди 15 години. Все още си спомням страха и последващия адреналин по време на скока, как ми се свива стомахът.

След няколко поредни опита адреналинът отмина и оттогава не съм го усещал, но винаги ми е било приятно да скачам от там. 

Любимата ми дисциплина е точно 10 метра. Зрелищно е, когато видиш човек да изпълнява превъртания от тази височина и особено, когато се приземи без да пръсне капка вода нагоре.

Как се тренират отделните фигури - първо на земята като акробатите и после се включва водата или хиляди пъти скачаш отвисоко, докато изработиш всички елементи?

Точно така, като акробатите. Всеки един скок се заучава и отработва в гимнастическа зала. Наборът от упражнения за начално разучаване и усъвършенстване на конкретен скок или елемент от него е доста широк.

Изпълнението им може да бъде на земя, батут и от трамплин в трап с дунапрени.

За цялостното изпълнение на скока с главата надолу в зала се използва лонжа (колан с въжета, които управлява треньорът). Така се създава усет за двигателния акт и се намалява напрежението, когато трябва да бъде изпълнен в реални условия. Разбира се, за доброто изпълнение на скока е необходимо многократно повторение във водата, както и отработването на съставящите го елементи.

Кой е най-големият ти успех в скоковете във вода?

Най-доброто ми постижение е шесто място в дисциплината синхрон три метра трамплин заедно с Богомил Койнашки, на Първите европейски игри в Баку през 2015 година. 2020 година на едно от най-силните състезания в света от веригата Гран При в Мадрид, завърших на 11-та позиция в дисциплината 10 метра кула.

Кога и и откъде дойде идеята за артистичното плуване (официалното наименование на спорта, който познаваме като “синхронно плуване”)?

Обожавам музиката, обожавам и танците. Винаги съм имал желание да се занимавам с нещо в тази насока и желанията се сбъдват!

Идеята за артистичното плуване дойде много отдавна. Официално мъжете са включени в този спорт още през 2015 година на Световното първенство в Казан и като фен на спорта, съответно гледах изпълненията на мъжете и много ми хареса. Тогава си казах,че искам да пробвам.

Как се намерихте с Христина Черкезова - твоята партньорка в плуването по двойки?

В един ноемврийски ден Хриси дойде на тренировка. Тогава всички бяха първа смяна на училище и сутрин на басейна бяхме само аз, тя и треньорката ни, с която търсихме момиче за микс дует. Това беше идеална възможност да пробваме заедно с Хриси различни неща във водата и се оказа, че си подхождаме идеално.

Сработихме се бързо, треньорката ни направи чудесни съчетания и февруари 2023 година се състезавахме на държавното първенство.

Няколко месеца след това, благодарение на Българска федерация по плувни спортове бяхме допуснати до участие на турнир от Световната купа, който се състоя в Египет. А месец по-късно представихме България на Третите европейски игри в Полша.    

Ти самият занимавал ли се с танци преди това?

Преди години бях започнал да посещавам класове по балет, но за съжаление се наложи да преустановя тази дейност, за да се отдам изцяло на скоковете във вода.

Как съчетаваш двата спорта?

Миналата година септември месец официално се отказах от скоковете във вода и така започна приключението ми в артистичното плуване. Със сигурност нямаше как да съчетавам двата спорта едновременно. За да имаш резултати, са необходими всекидневни тренировки, а двата спорта са много тежки, чисто физически и продуктивността щеше да е минимална.

Един спортист трябва да има желязна дисциплина в ежедневието си, за да се радва на добри резултати. Какъв е твоят начин на живот и хранене?

Старая се да живея здравословно, но тъй като заедно с тренировките работя като учител в образователна институция и ежедневието ми е доста натоварено, не ми остава време да приготвям сам храната си.

За това обяда и вечерята си ги набавям от различни заведения, като за мен е много важно всекидневното ми меню да съдържа супа, ориз и картофи. За вечеря често си приготвям една бърза салата, а плодовете през целия ден са задължителни. Рядко консумирам месо, не е по мой вкус.

Къде е мястото на водата за пиене в поддържането на спортната ти форма?

Ще прозвучи странно, но почти не пия вода. Организмът ми се е приспособил по някакъв начин и не изпитвам нужда от нея. Естествено пия, но в много малки количества. Случвало се е да не приемам вода цял ден, и когато се прибера вкъщи и погледна към мивката се сещам, че трябва да си сипя една-две чаши.

Това не е никак добре, защото знам колко е необходимото количество вода, което трябва да се изпие на ден за нормалното функциониране на организма и процесите в него, но все още ми е трудно да го практикувам.

Следващата година в Париж на Олимпийските игри ще има артистично плуване за мъже. Очаква ли се е смесените двойки да станат олимпийски спорт, както е при фигурното пързаляне?

На Олимпийските игри през 2024 г. за голяма радост мъжете са включени в програмата, но в ансамбловите съчетания, където имат право да участват до две момчета в отбор. Все още не се знае кога и дали изобщо смесените дуети ще бъдат приети на Олимпиада. Силно се надявам скоро да разберем и новината да е положителна. На този етап България няма сформиран ансамбъл, който да се бори за квота за Игрите. 

Имаме ли шанс за медали?

В момента е трудно да се говори за медали. Най-важно е всеки да развива качествата си, да търси съвършенството и красотата в изпълнението на съчетанията си, да обича спорта, да бъде упорит и търпелив. И  ще се радвам в близкото бъдеще да имаме поводи за гордост и големи успехи в артистичното плуване.

Какво си пожелаваш да се случи в сферата на водните спортове в България и с твоята кариера в следващите години?

На първо място водните спортове се нуждаят от популяризация. Артистичното плуване и скоковете във вода не са всеизвестни и масата от хора (деца), които се занимават с тези спортове, са малобройни. На второ място, да се изгради необходимата база за нормалното и ефективно протичане на подготовката на спортистите през цялата година.

По този начин ще се открият много нови таланти, ще се работи много по пълноценно и резултатите ще нараснат неминуемо.

Нямам представа какво ще се случи в бъдеще, не го и мисля. Пожелавам си да бъдем здрави и да обичаме това, което правим. Само тогава ще се чувстваме удовлетворени и щастливи.