2 (4)

Как да станем приемен стопанин?

29.02.2024 12:00 1 0

В България популацията на бездомни кучета е над 35 000. За котките няма данни, но ще предположа, че са повече. В основата на този проблем са хората. Хиляди животни се вземат за домашни любимци, след което се изхвърлят. Хиляди животни се развъждат от хора незаконно и се продават като стока, без никаква регулация. Затова има толкова много бездомни животни и докато ги има, аз лично винаги ще избера да осиновя, преди това да си купя моя най-добър приятел.

Но осиновяването не е единственият начин, чрез който да помогнем на животните, спасени от улицата. Нещо, което не е толкова популярно, а има гореща нужда да бъде - приемната грижа. Да бъдеш приемен дом за животно означава да го отглеждаш, социализираш и да му осигурим спокойна среда, докато не намери своето завинаги семейство.

Аз лично съм била приемен дом за кучета и котки през годините и смело мога да заявя, че е едно от най-безкористните приключения, в които съм се впускала. Понякога, разбира се, е трудно да се разделиш с тях и се проваляш като приемен дом. Случва се. Моите кучета Петър и Арчи са точно такъв провал, но много кучета и котки преди това не бяха.

Първата котка, на която бях приемен дом, срещнах чрез апел за нея от организацията, която я беше спасила, в социалните мрежи - Джоя. Най-често, животните, които се нуждаят от приемен дом, са тези спасени от неправителствена организация, група доброволци, които са отдадени на това да помагат на животните в нужда. Тези организации спасяват както тежко пострадали животни, така и такива, които нямат шанс да оцелеят в приюта. За тях е от особена важност да имат приемни домове, на които да могат да разчитат.

Бях нейен приемен дом около година, след което успя да намери нейното семейство и до ден днешен е много обичана. Това чувство да имаш заслуга за нечие щастие е несравнимо.

Докато бях приемен дом за Джоя, пред домът ми се появи женско куче в окаяно състояние. Личеше си, че е захвърлено наскоро. Приютих я у дома, заведох я за кастрация и след това започнах да търся и нейното завинаги семейство. Кръстих я Любов. Тя имаше късмета да открие нейния човек само след няколко седмици. Все още поддържаме връзка и зная, че е щастлива и добре гледана.

Има много начини, по които можеш да станеш приемен дом - да помагаш на неправителствена организация или приют като доброволец, или да спасиш пострадало животно и да му дадеш шанс за по-добър живот, като му осигуриш временен дом.

Ето няколко практични насоки за това как всеки може да стане приемен стопан:

Направи си проучване:

Повечето райони в България имат приют или местна неправителствена организация, която помага на животните в беда. Свържи се с тях, за да събереш информация за техните специфични изисквания и процедури.

Прецени добре ситуацията, в която си:

Обмисли много добре фактори като време и ресурси. Увери се, че имаш достатъчно време за домашния любимец и че ежедневието ти позволява подходяща грижа и внимание.

Избери правилното животно за теб:

Избери животно, което отговаря на твоите предпочитания и начин на живот. Помисли добре кой тип животно би бил най-подходящ за теб. Може би си по-подходящ за възрастно животно, което има нужда от спокойствие, или ще се справиш чудесно с бебе. Разговаряй за това и с организацията/приюта, те ще ти помогнат в избора.

Запознай се с позитивното обучение:

Животните, спасени от улицата или живеещи в приют, имат нужда само от любов и разбиране. Затова е много важно да се запознаеш с методите на позитивното обучение и да подходиш с търпение, докато те се адаптират към новия си живот. Няма място за възпитателни наказания и каране.

Подготви дома си:

Преди да доведеш животното у дома, направи необходимата подготовка. Създай определено място с купи за храна и вода, удобно легло и подходящи интерактивни играчки - постелки за близане, пъзел играчки, топки с лакомства, играчки за гризане и подобни. Прибери всичко, което не искаш животното да има достъп до него.

Комуникирай открито с организацията/приюта:

Поддържай открита комуникация с организацията/приюта. Информирай ги за всички притеснения, предизвикателства или успехи, които изпитваш, докато се грижиш за животното.

Бъди търпелив:

Отглеждането на каквото и да е животно може да бъде прекрасно, но и предизвикателно преживяване. Някои животни могат да изискват допълнително време и грижи, за да преодолеят минали травми или поведенчески проблеми. Подходи към всяка ситуация с търпение, разбиране и ангажираност, за да помогнеш на животното по пътя му към вечен дом.

Приемните домове са мостът, който води спасените животни от улицата към техните завинаги семейства. Бъди този мост, бъди част от техните истории.