Shutterstock 544493338

Пролет, птички и пчелички

08.03.2024 12:00 1 0

Заглавието е шеговито, защото идва месец март и усещам как ме обзема едно такова приятно, закачливо настроение. Да, пролетта наближава и скоро дърветата ще напъпят, тревата ще позеленее и прелетните птички ще започнат да се връщат по родните си места, за да създадат дом и потомство, точно както предците им правят, откак свят светува.


И простете, че ви подведох с това заглавие, защото днес ми се иска да поговорим не за пчеличките, а за птичките. Някои от тях изминават хиляди километри, за да се върнат при нас, а други прелитат през България на път към дома си, защото през черноморското ни крайбрежие минава един от главните маршрути за миграция на птиците – Виа Понтика.

Интересен факт:

С цели 462 вида птици България е на второ място в Европа по разнообразие на птичия свят.

Ето няколко неща, които можем да направим, за да ги посрещнем както заслужават след дългия им път:

  • 1. Подходяща храна. Тук е важно да знаем, че храната, подходяща за птици не е трохички от хляб, а по-скоро сурови семена и различни видове ядки. Такава храна се продава и в зоомагазините, но може и сами да смесите няколко вида зърна и ядки и да пробвате кой вид предпочитат птиците във вашия район. Има и статии по темата в разни полезни сайтове, които съм добавила накрая, има и книги. За Коледа подарих на момчетата ми много хубава детска книга „Птиците на моята хранилка“, която беше в комлект със сглобяема къщичка-хранилка, и съдържа подробна информация и илюстрации за различните птички и каква храна предпочитат. Много я препоръчвам за деца и родители, които обичат природата.

  • 2. Подходящо място, където да ги храним. Хранилки и къщички за птици има на много места, а човек може и сам да изработи с подръчни материали. Важно е обаче хранилката да се постави на безопасно място, така че домашните и уличните котки да не могат да стигат до нея. Бихте могли например да я завържете, така че да виси от някой по-тънък клон, по който котката ви да не съумява да пази равновесие.

За птичетата е важно да оставяме и вода. Има специални поилки за птици, но всякакъв плитък съд върши работа. Ако изберем по-широк, ще им осигурим и място да се къпят, защото те обичат да го правят. И отново е важно да помислим за безопасността им – може да оставим водата на тераса, на перваз, където котките нямат достъп, в някой бодлив храст или нависоко, или просто да се огледаме и да подберем подходящото място, където няма да бъдат нападнати от колкото пухкав, толкова и смъртоносен хищник.

  • 3. Дом, сладък дом. 😊 Миналата година направих едно случайно откритие. Кучетата ми се скубят много всяка пролет и есен, и докато ги решем, целият двор става във валма козинка, които събирам, за да изхвърля. Все се каня да събера за пуловер или шал, ей така за забава, но все още не съм. Забелязах обаче нещо интересно миналата пролет - не съм аз единственият „събирач“ на пухчета от двора. Пред очите ми една гугутка се впусна и отнесе малко кичурче сива козинка от земята. В двора ни има няколко големи, богато разклонени, стари дървета, които са същински „кооперации“ от птици гнезда – сигурна съм, че част от тях са облицовани с луксозен, мек, пухкав тапет от козина на хъски. След това откритие не се старая да събирам всичката козина, която сме събрали, а част от нея нарочно оставям окачена на оградата в мрежичка, за да си взимат птиците от нея. Опитайте и вие, ако имате домашни любимци с дълга козинка. Не е ли забележително как природата, стига да й дадем шанс, си намира начини нищо да не се изхвърля и всичко да влезе в употреба?
  • 4. И последно, но не на последно място - внимателно със спасяването на птици. Горчивият опит ме научи, че ако видя малко птиче да подскача по двора, не бива да бързам да го „спасявам“. Най-вероятно то не е ранено, а се учи да лети, и ако го прибера, най-много да му навредя. В такава ситуация правим всичко възможно да обезопасим, прибираме котките и кучетата у дома, докато родителите на птичето му помогнат да излети отново. А ако някоя птица е действително пострадала или ранена – трябва да се обърнем към ветеринар за съвет, най-добре ветеринар, който се занимава с диви животни.

Полезно приложение:

Ако се чудите каква е интересната птица, която сте забелязали – може да откриете вида й с приложението smart birds.

Хубави книги и сайтове за птиците, на които съм попадала:

Птиците в България - сайт: https://www.birdsinbulgaria.org/

Българско дружество за защита на птиците - организация

https://bspb.org/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be/

Птиците на моята хранилка - книга

https://shop.bulgarian-illustration.com/produkti/knigi/pticite-na-moyata-khranilka

Ние броим врабчета - кампания

https://www.vrabcheta.bg/

Спасителен център за диви животни - организация

https://greenbalkans-wrbc.org

Интересен факт:

На територията на България се срещат 5 вида лястовички, които зимуват в Африка и се завръщат всяка пролет. За едно лято всяка лястовичка изяжда, дръжте се да не паднете, 1 милион насекоми. Сметнете сами от колко комара може да ни спаси една-единствена лястовичка! Как да не се погрижи човек за нея от все сърце!😊

Ако статията ви е допаднала, препоръчвам ви да прочетете и тази, в която споделям неща, които не бива да правим, когато излезем на разходка сред природата.

https://vedri.bg/10-nesha-koito-ne-pravim-sred-prirodata/