1 (2)

Полезни дейности, които всички можем да включим в ежедневието си

14.03.2024 12:00 1 0

Колкото и положителна да се опитвам да бъда, трябва да призная, че понякога се отчайвам от скоростта, с която човечеството изглежда се е е насочило към своето грандиозно падение. Трудно е да гледам улици, заринати в боклук, да чета за поредния изчезнал или застрашен от изчезване животински вид, да слушам за поредната човешка грешка, довела до разрушаването на цели екосистеми и какви ли не други ужасии, за които предимно НИЕ, хората, носим отговорност.

Всички сме чували думите: “Бъди промяната, която искаш да видиш в света!”. Да, промяната започва на индивидуално ниво. Откъде обаче да започнем, когато има толкова много неща, които биха могли да бъдат положително променени? 

Тук съм подбрала 5 малки, но значими дейности, които ще ни помогнат да дадем на старт на промяната:

 1. 1. Почистете кварталния парк или градинката пред блока ви - Не се нуждаем от 16-ти септември (денят, в който се организира доброволческата инициатива "Да изчистим България заедно"), за да се заемем с почистването на страната ни. Можем да го направим във всеки един момент и от всяко едно място. Дори едни 30 минути на седмица могат да се окажат ползотворни, особено ако вдъхновим и други съмишленици. 
 2. *Ако се разхождате и видите боклук - вземете го. Това, че боклука на земята не е наш, не означава, че не можем да го вдигнем и да го отведем до предназначеното за него място. 

  1. 2. Помагайте. Едно от нещата, които най-много ме натъжават в модерното общество е твърде често срещаната липса на човечност. Масово хората отказват да отделят от времето си за другиго, ако после няма да бъдат възнаградени.

   

  Съседът ви е възрастен и трудно се справя с покупките - помогнете му! Останала ви е храна, която не можете да изядете - споделете я с някого и НЕ хвърляйте нищо, което е все още годно за консумация. Някой организира благотворителен базар - включете се! Доброто е заразно, затова нека бъдем по-добри. 

  1. 3. Купувайте само това, от което наистина се нуждаете.

  Това се отнася както за храна, така и за дрехи и всякакви други вещи. Пазаруването е огромен източник на допамин за много хора, но често е напълно излишно. Познавам хора, които купуват храна, просто за да я имат, а в края на седмицата я изхвърлят, а после отново повтарят същото действие. Познавам и такива, които се сдобиват с всяка книга, която им препоръчат, а после доволни се прибират, подреждат новите заглавия на някой рафт и никога не ги отварят. 

 3.  

  Свръх-производството е резултат на свръх-консумацията. Бъдете отговорни и преди да посегнете към онзи ужасно готин стол си задайте следните въпроси: “Имам ли нужда от него или просто го искам?”, “Мога ли да продължа да живея спокойно и без него?”, “Трябва ли ми веднага?”, “Защо искам да го купя?”. 

  Ще се учудите колко често искате да купите нещо само, за да го… имате. 

  1. 4. По-малко месо, повече боб

  Знам, че за много хора спирането на месото е голямо НЕ, затова и не прибягвам към такива крайни съвети. Защо обаче не включим повече растителен протеин в диетата си за сметка на животинския? Вместо да избираме месно ястие 2 пъти на ден, можем да изберем да ядем месо 3 пъти на седмица. Това решение ще е не просто по-икономично за нас, но и по-здравословно за тялото и за планетата ни. 

  Страхотна алтернатива са бобените култури, от които изобилстваме в България. Те са не само с много нисък гликемичен индекс, но са и богати на хранителни вещества като фолиева киселина, желязо, мед, манган, калий, витамин К1 и още много…  А освен това са и много вкусни! 

 4. 5. Избирайте местни продукти.

  Предполагам, че понякога всички се изкушаваме и посягаме към банани, ананаси и авокадо. В това, разбира се, няма нищо лошо, стига да не прекаляваме. 

  Аз самата силно вярвам, че най-хубавата храна, която човек може да консумира, е тази отраснала на мястото, на което се намираме. Българските летни домати винаги ще са по-разумен избор от холандските “домати”, намерени в голяма верига магазини, нали?

  Това е очевиден пример, но важи за всичко, което можем да закупим. 

  Местното е винаги по-добро, защото е:

  1. - По-вкусно
  2. - По-здравословно
  3. - По-свежо
  4. - По-евтино (или поне би трябвало да бъде)  
  5. - С по-малък въглероден отпечатък (храната не е пътувала хиляди километри, за да стигне до вас)
  6. Освен това, купувайки местна продукция, пряко подкрепяме и местните производители, които срещат огромна конкуренция в очите на големите фирми.

   Дори и не всички съвети да са пряко свързани с екологичния начин на живот, вярвам, че едно здраво общество се крепи на здрави навици, затова нека си помагаме взаимно и вървим към едно по-чисто и светло ОБЩО бъдеще.