Пролетницветенца

10 идеи за пролетта

20.03.2024 12:00 0 0

Трябва да ви призная, че с първите пролетни лъчи, не само дръвчетата напъпват, ами направо и душата ми разцъфтява. Толкова да недолюбвам зимата, при все че упорито се боря да я приема всяка година и да намеря радост и в нея. Но изглежда съм човек на топлите сезони и това е, не мога да вървя срещу себе си. През зимата излизам навън, само защото трябва, а през лятото се прибирам, само защото няма как да прекарам целия ден на открито.

И затова сега ще ви пиша за пролетта, този сезон на обещание и надежда. Дори да сме градски хора, има какво да направим, така че и ние, и децата да почувстваме събуждането на природата и не само да го почувстваме, а и дейно да участваме в него. 10-те идеи, които ще ви споделя, са еко, не просто защото такъв е трендът, а и защото това е начинът, по който лека-полека трябва да свикнем да се случват нещата, за да има свят и за внуците и правнуците ни.

 1. 1) Да посадим дръвче. Много е важно да подберем фиданка, която е подходяща за мястото, което сме избрали – например не е добре в широколистна гора да посадим иглолистно дърво и обратно. Можем да се консултираме с някой, който повече разбира, да попитаме например в страницата на гората.бг. Оттам можем да получим и дръвче, но вместо да чакаме, можем и сами да си закупим – или онлайн, или от някой разсадник.
 2. 2) Да посадим цветя на терасата, в кварталната градинка, на двора. Можем да си направим първо разсад от семенца, а след това ще пресеем растенията в почвата чак през май, когато вече няма опасност да измръзнат. Ако сме неопитни градинари, можем да се консултираме отново в експертните групи – аз например членувам в Патладжан и ряпа.
 3. 3) Можем да посадим подходящи билки в малки саксии из дома си – някои от тях ще гонят комарите и молците през лятото, други ще използваме при готвене. При мен се случва често да уморя някоя билка или цвете, но не се отчайвам, посаждам си отново и опитвам пак.
 4. 4) Да посрещнем прелетните птици с къщички за храна и купички за вода. Затова съм писала отделна статия – заповядайте да я видите тук.
 5. 5) Сега ще ви предложа една идея, която на мнозина няма да допадне и изисква повече усилия от предишните, но все пак може да я обмислите. Всяка година на улицата се раждат стотици и хиляди бездомни котета и кучета, голяма част от които измират по жесток начин още съвсем като бебенца. Едно от най-добрите дела, които може човек да направи, за да предотврати това, е да се погрижи за някоя улична котка или котарак. За кучетата би трябвало да имат грижа общинските фирми, но котките се размножават без никакъв контрол. Сега аз на всеки бих разказала колко е прекрасно да си осиновиш коте, но ми е ясно, че това не е лесно решение и понякога човек и да иска, няма възможност. Но все пак има какво да се направи в помощ на бездомните, освен да им сложим гранулки и вода. Хуманно би било да заведем някоя улична котка на ветеринар за кастрация и после да се погрижим за нея, докато отново е добре – котките се възстановяват много бързо от тази операция, става въпрос за няколко дни. Повярвайте, така ще спасите повече животи, отколкото можете да си представите. Повечето улични котки умират в първите пет години от живота си – наскоро го прочетох някъде и напълно го вярвам.
 6. 6) Ето и още една идея, която може да ви изненада. По това време традиционните християни започват постите. Този обичай на пречистване и смирение е дълбоко свързан със съвсем практичната страна на живота в по-стари времена, когато не е имало хранителна индустрия и всяко домакинство само е осигурявало храната на трапезата си, вместо да я купи от магазина или направо да поръча по телефона. Напролет хората са приключвали със запасите от закланите през зимата животни и се е налагало да се хранят със зелении от градината, зърнени храни и от време на време яйца и мляко. Месо са похапвали отново чак след като овцете се оягнат. Предлагам съвсем осъзнато и независимо от това дали сте християни или не, да си изберете един ден за постене, в който да не се консумират месни продукти. У дома тази идея няма да се посрещне с голям ентусиазъм, но тъй като това е полезно и за природата и за тялото, ще го пробваме и дори се надявам да ни стане традиция.
 7. 7) Пролетно почистване. Знаете ли, че празнуването на Баба Марта всъщност идва от обичай, в който се прави основно почистване на дома под вещото ръководство на най-възрастната жена в рода? Първи март вече мина, но ще е чудесно, ако изберем друга дата през този месец и направим едно хубаво основно почистване на къщата. Ето ви две полезни статия за по-природосъобразно почистване:
 8. - Можем ли да почистим дома си без препарати?
 9. - Сода за хляб - универсалният безвреден почистващ препарат
 1. 8) Разчистване на дрехите, които вече няма да носим – пролетта е идеален сезон и за тази досадна, но нужна дейност. Писала съм много по тази тема – дали ще изберем групи за продаване или подаряване, дали ще занесем до контейнер за дрехи – има какво да се направи и с тези непотребни вече дрехи, така че да не замърсяват природата. Добавям и линк с подробна статия по темата.
 2. 9) Пролетна почивка - през пролетта има няколко празника с повече почивни дни. Можем да организираме семейно пътуване близо до природата. Моето семейство го прави всяка година. Имаме незабравими спомени от прекрасните селца в Еленския и Троянска Балкан, от Рила, Пирин и Родопите. Препоръчвам ви да изберете хижа, вила или бунгало максимално близо до еко пътека за разходки, езеро, гора и да започвате и завършвате деня си сред природата – особено за градския човек това е безценно преживяване. Обикновено намирам препоръки за такива по-неизвестни кътчета в майчинските групи – достатъчно е да напишете мястото, което ви се иска да посетите, и ще ви отрупат с информация и съвети.
 1. 10) И последно, но съвсем не на последно място – през пролетта организмът на човек е отслабнал след зимните вируси и по-затворения живот. Много е важно да обърнем внимание на здравето си – движение, чист въздух, полезна храна, достатъчно вода и сън, и добро настроение – всичко това не само е природосъобразно, но е и най-доброто, което можем да направим за себе си. Ако все още не сте си направили профилактичните прегледи, не забравяйте и това, и нека зло да ни забрави, както казват старите хора.
 2. Прекрасна пролет на всички!