Shutterstock 153069143 Min

Сода за хляб - универсалният безвреден почистващ препарат

24.08.2022 11:00 9 0

Издигнали сме чистота в култ. Имаме препарати за всякакви петна, за всякакви повърхности, за всеки ден. Използваме десетки литри годишно, за да почистваме домовете си, но като че ли не си даваме сметка, че така замърсяваме природата, вредим на здравето си и заплашваме устойчивостта на екосистемите. 

Не търсете вината в себе си. Химическите препарати съществуват и се предлагат на пазара и е наистина трудно понякога да не посегнем към поредната “магическа” течност, която ни обещава да се справи с всички петна без усилия. Същите магически, но без кавичките, свойства има и добре познатата, но лишена от всякаква реклама сода за хляб. 

С нейна помощ можете успешно да почистите почти всички повърхности в дома, а за останалите е достатъчно да използвате просто чиста вода. Замърсяванията в домовете ни не са толкова сериозни, нито пък имаме нужда от абсолютна стерилност, както в болниците и операционните например. 

И така, ето няколко ситуации, в които спокойно можете да почистите със сода за хляб вместо с вредните химически препарати.

Почистване на керамичен плот със сода за хляб

Керамичният плот на съвременните печки се почиства всъщносто много лесно, стига да се снабдите с ножче за премахване на винетки и сода за хляб. С ножчето изстъргвате внимателно загорелите мазнини, ако има такива. След това поръсвате изстиналия плот със сода за хляб, покривате с влажна кърпа и оставяте така 15 минути. 

След това изтривате хубаво и готово! Мазнините са изчезнали, плотът ви блести. 

Почистване на крановете в банята със сода за хляб

Поръсвате сода за хляб върху влажна кърпа и обтривате всички хромирани повърхности в банята и кухнята. След това изплаквате или изтривате отново с чиста мокра кърпа и се радвате на блясъка без риск да увредите покритията. 

Отпушване на канал със сода за хляб и оцет

С комбинация от оцет и сода за хляб можете лесно да отпушите канала на кухненската мивка или да почистите тоалетната. Сипвате на около половин пакетче сода за хляб в канала и заливате с оцет на око. Имайте предвид, че ще шупне, така че не се надвесвайте и не вдишвайте изпаренията. 

Изчакайте около десетина минути и пуснете силно водата да отмие. 

Содата за хляб има дезинфекциращи свойства, действа като лек абразив и разтваря лесно мазнините. 

Следващия път, когато се зачудите с какво да почистите едно или друго петно, първо опитайте със сода за хляб.