Shutterstock 1498338776 Min

Как да съм по-полезен за климата?

04.07.2022 10:00 8 0

Промените в климата са горещата тема на последните няколко години и вече дори не ти е необходимо да слушаш реч на Грета Тунберг, за да знаеш, че е време да действаш решително по този въпрос. Но често се случва да се огледаш из дома си и да се зачудиш как точно можеш да си полезен за каузата в ежедневния си задъхан живот.

Спокойно, добрите практики с лекота ще се превърнат в устойчиви навици.

Ето няколко примера:

Носи си платнена торбичка

Найлоновите торбички са сред най-големите бичове за екологията, а в България те са на всяка крачка – по улиците, покрай кошчетата за боклук, по клоните на дърветата. В световен мащаб всяка минута се употребяват 2 милиона найлонови торби, а едва 9 процента от тях са рециклируеми.

Затова е време да замениш неприятните шумолящи торбички с платнен вариант. Платнените торби имат редица плюсове, които бързо ще оцениш – те са по-красиви и можеш да избереш десен, надпис или картинка по твой вкус. Ако някой продукт изцапа торбата, просто я переш, сушиш и използваш отново.

И не на последно място – платнените торби са далеч по-издръжливи от найлоновите си събратя и ще забравиш за скъсаните дръжки и разпилените по тротоара продукти.

Смени крушките у дома

LED крушките харчат 75 процента по-малко електроенергия в сравнение с конвенционалните крушки, а в същото време издържат 25 пъти по-дълго. Освен това LED лампите ти дават избор между студена, топла и неутрална светлина и вече се предлагат в смайващо разнообразие от видове, цветове и екстри.

Не се колебай да смениш всички лампи у дома с LED еквивалентите им, защото така пестиш електроенергия. В допълнение ще си приятно изненадан как сметката за ток постепенно ще тръгне надолу.

Спри да се плашиш от втората употреба

Магазините и интернет платформите за дрехи и вещи втора употреба всъщност са безкраен извор на находки, но освен това когато избираш този начин на пазаруване, намаляваш сериозно въглеродния си отпечатък. Ще се изненадаш колко често хората продават неща, които са буквално чисто нови, а нерядко дрехите и обувките са все още с етикетите си.

Следващият път, в който решиш, че е време за нови придобивки в гардероба или ново обзавеждане, разгледай предложенията втора употреба. По този начин на закачалката у вас може да се окаже дизайнерска дреха, безценна кожена чанта или качествено кожено палто, което като ново струва цяло състояние.

А що се отнася до обзавеждане – не един и два артистични, бохемски и незабравими интериора всъщност са съставени от мебели втора употреба, които някой е преценил, че са ненужни.

Дай шанс на старите електроуреди

По-малко от 40 процента от „електронния боклук“ в ЕС се рециклират, а останалото количество замърсява необратимо планетата ни. Това е добра причина следващият път, в който смартфонът, лаптопът или тостерът ти се развалят, да не ги изхвърляш с лека ръка на боклука.

Инвестирай известно време и средства в ремонта на повредените вещи и ако на теб не са ти необходими повече, ги пласирай на пазара за втора употреба. Още по-добрият вариант е да дариш ремонтираните продукти на училища, читалища, сиропиталища, социални домове. Някой ще ти е безкрайно благодарен за жеста.

Източници:

https://givingcompass.org/article/10-facts-about-plastic-pollution-you-absolutely-need-to-know/

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20201208STO93325/e-waste-in-the-eu-facts-and-figures-infographic