Shutterstock 2112139745 Min

Обратно към спокойствието - помним ли как се живееше простичко

08.07.2022 10:00 5 0

През лятото, по-точно на 11 юли, отбелязваме един интересен ден - денят на простичкия живот. Колко хубаво звучи, нали? Живот без излишно бързане, без кухи амбиции, без непрестанно състезание за “още”.

Толкова сме се отделили от този начин на живот обаче, че ни е нужен специален ден, за да си го припомним. И да се замислим дали пък не е време да превърнем простичкия начин на живот в “нашия” начин на живот?

Последните две години подтикнаха немалко хора да забавят темпото и да си дадат сметка за истински важните неща в живота. И да се запитат “няма ли да е хубаво завинаги да продължим да живеем по-простичко”? Да, възможно е, разбира се, стига да сте наясно със себе си и да планирате предварително така, че всичко да мине без сътресения.

В по-малък град

Животът в голям град често изглежда привлекателен с безбройните си възможности за работа и забавления. В реалността обаче повечето от нас сме просто заложници на задръстванията и големите разстояния от дома до работа.

Преместването в по-малък град ще ви даде възможност да запазите удобствата на града, но да си спечелите повече свободно време. Животът в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен не се различава много от този в София, с тази разлика, че всичко се случва по-спокойно и на човек му остава свободно време.

Възможностите за работа в тези градове не са малко, а наемите не са високи. Нямат и проблеми с местата в детските градини, а децата все още играят пред блока както в нашето детство.

На село, сред природата

А защо изобщо трябва да живеем в град, като можем да имаме най-доброто от два свята - да работим дистанционно за голяма компания, но да живеем на село, сред природата, на чист въздух и под акомпанимента на птички?

Все повече хора избират този начин на живот и трудно си представят, че могат да се върнат отново обратно в града. Има много села в близост до големи градове, в които кипи живот, пълно е с деца и вечер дворовете се огласят от смях.

Когато избирате имот на село, задължително се консултирайте със строителен инженер. Така ще сте спокойни, че къщата не крие неприятни изненади, които ще ви костват месеци ремонти.

Моят двор, моята крепост

Една от привлекателните страни на живота близо до природата е възможността човек да отглежда собствената си храна. През първите години може да ви се струва трудно занимание, но с времето човек се научава. Още повече, че опитните съседи с радост се включват със съвети, помощ и ценен опит. Освен всичко, градинарството учи на търпение и успокоява нервите.

Къде ще учат децата

Повечето родители трудно се съгласяват да се преместят в по-малък град или на село, защото се притесняват за образованието на децата си. В по-малките населени места често класовете са с по-малко деца, а учебният процес не отстъпва по качество от това в големите градове. Ако пък изберте къща близо до голям град, ще имате най-доброто от двата свята - “градско” образование и “селски” начин на живот.

А какво ще кажат другите?

Най-голямата пречка да живеем по-простичък живот, който наистина да ни носи радост не е нито къщата, нито какво ще работим, а хорското мнение. Много често, хванати в капана на “Какво ще кажат другите” заживяваме по начин, който не е нашият, купуваме вещи за престиж и се опитваме да запълним чужди представи за успех.

Щастливият живот има най-различни измерения. И много често изобщо няма общо с големината на заплатата, броя стаи на жилището или позицията, която заемаме в службата.

Щастливият живот е най-вече спокойствие, любов, прегръдка, домашно приготвена вкусна храна и време да се наслаждаваш на живота си такъв, какъвто го искаш.

Наистина е време да слезем от “въртележката” и да започнем да живеем по-простичко и по-щастливо, не само на 11 юли - Денят на умерения живот.