Shutterstock 439061860 Min

Световният ден на населението - къде е България?

11.07.2022 09:00 5 0

На 11 юли отбелязваме Световният ден на населението. Световният ден на населението е обявен с решение на ООН по повод раждането на петмилиардния жител на планетата на 11 юли 1987 г. и се чества официално от 1989 година.

Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с населението, бедността, раждаемостта, семейното планиране, човешките права.

И ако страните на африканския континент могат да се похвалят с увеличаване на населението си, то не така стои въпросът с народите на Европа. Нашата страна не прави изключение и за поредна година отбелязваме отрицателен прираст.

Смята се дори, че през 2050 година, ако не променим нищо дотогава, населението на страната ще спадне до 5 милиона души. Това ще разстрои социалната система, ще имаме недостиг на работна ръка в ключови сектори и все по-малко сънародници, с които заедно да предаваме на следващите поколения наследството на хубавата ни природа и величествена история.

Ествестният прираст в една държава зависи от многобройни фактори, върху които не е невъзможно да се влияе. На първо място разбира се е стопяването на разликата между броя родени и броя починали българи. Има и още много сфери, за които можем да се погрижим и така да осигурим благоденствието на народа ни.

Грижата за здравето е грижа за живота

Свикнали сме да “хвърляме вината” за отрицателния прираст върху ниския брой раждания. Рядко обаче си даваме сметка за нещо, което може да се промени много по-лесно - да намалим броя на смъртните случаи от предотвратими заболявания като инфаркт, инсулт, диабет и т.н.

Това може лесно да стане, ако всеки от нас, без значение от възрастта, си обещае, че още от днес ще започне да извървява по 10 хиляди крачки пеш, ще намали или изцяло ще откаже цигарите и ще пие не повече от чаша алкохол на вечеря.

В добавка пиенето на достатъчно вода и яденето на зеленчуци също ще се отрази много, много добре на здравето като цяло. А в дългосрочен план това означава за всички ни по-здраво и по-дълголетно население.

Грижата за децата е отговорност на всички ни

Има стара българска поговорка, която казва “за едно дете трябва да се грижи цяло село”. Ако приемем за наша обща кауза запазването и увеличаването на българския род, всички ние трябва да правим максималното, за да улесняваме гледането на деца, дори да не са наши.

Простичък пример е когато паркираме автомобила, да не е на тротоар, за да има място за бебешките колички и детските колела.

Когато нечие детенце плаче и е шумно в ресторанта, да се опитаме да го развеселим, вместо да гледаме укорително родителите, че “не могат да овладеят” децата си.

Да не забравяме, че всяко дете е бъдещ възрастен, който ще реши дали иска да остане в страната ни или ще се присъедини към двата милиона емигрирали вече наши сънародници.

Грижата за природата ни е грижа за дома ни

Нашият дом не е свършва на входната врата на жилището ни. Нашият дом са гадовете, селата, улиците, шосетата и природата на тази страна.

Ако се грижим за чистота и реда в градовете си, ако пазим природата и развиваме бизнеса си по устойчив начин, ще гарантираме, че и следващите поколения ще живеят в едно от най-хубавите кътчета на света - в България.