Препарати Min

Как да намалим препаратите у дома

12.07.2022 15:00 10 0

Понякога се шегувам, че най-добрата ми приятелка е пералнята. Но не е само тя. И миялната, и сушилнята, и прахосмукачката, всичко това са уреди, без които съвременната домакиня не може.

Но почти всички тези уреди изискват препарати, нали така? През годините пробвам различни варианти, които са не само по-екологично, но и вършат добра работа.

Ето пет идеи:

1. Много често пускаме пералнята с малко пране, а с пълна доза препарат. Особено ако ползваме капсули. Затова първото, което можем да направим е да изтеглим количеството пране, което пускаме стандартно и да преценим дозата препарат за него. Следваща логична стъпка е, че препаратите за пране могат да се заменят с еко вариант (впрочем имаме чудесни български производители на еко препарати за пране) или ако сте наистина смели - с „яйце за пране“. Отскоро се сдобих с такова яйце и все още съм в процес на пробване, но първите ми впечатления са положителни. Скоро ще пиша повече.

2. Втората ми „приятелка“ – сушилнята. В нея ползвам топки за сушене – те драстично намаляват времето за изсушаване. А през лятото простирам навън като в доброто старо време и дрехите ухаят на слънце.

3. Парочистачката и водоструйката са прекрасни домакински помощници, които работят без препарати и след тях къщата свети. Ползвам и двете постоянно и са една от най-добрите ми еко инвестиции.

4. Повечето „зелени“ препарати почистват също толкова добре колкото традиционните, но са малко по-скъпи. При все това спокойно можете да си направите препарати и сами в домашни условия. Оцет и вода в съотношение едно към едно са чудесен препарат за стъкло и гладки повърхности. (Не, не мирише на оцет, изпарява се миризмата, но ако искате, можете да сложите вътре капка етерично масло). Содата почиства не само петна, но и фурни, алкохолът дезинфекцира и можете да сложите малко във водата за миене на под, а солта попива мазнини и веднага ще ви спаси от досадно петно на дрехата. Впрочем в Гърция открих, че зехтинът се ползва не само за салата и готвене, но и за почистване на мебели и полиране на металните повърхности. Смесват го с изцеден лимон в съотношение едно към едно. Каквито и нови рецепти да пробвате, не забравяйте, че винаги най-напред опитваме с малка част на невидимо място. Това впрочем важи и за препаратите от магазина.

5. Има препарати, без които човек спокойно може да мине и често ги ползваме по навик, а не защото има нужда. Аз например преди години спрях да пазарувам омекотители. В гардероба между дрехите съм наредила хубави сапуни и малки пликчета с лавандула и всичко ухае чудесно. Ароматизаторите и освежителите на въздуха за дома са друг препарат, който не ползвам. Имам саксии с билки и цветя, както и купи със сухи билки по стаите. С това изобщо не искам да кажа, че ако човек обича ароматните свещи или освежителите, не трябва да ги използва, но е хубаво да провери състава им и да си подбере такива без вредни и особено канцерогенни съставки.

Ще се радвам да споделите и вашите рецепти за по-екологично домакинство. :)