Shutterstock 2175022095 Min

PET бутилките могат да бъдат рециклирани изцяло в нови такива

14.07.2022 09:00 4 0

Днес в Европа се рециклират около 58% от PET бутилките. Това го прави най-рециклираният пластмасов опаковъчен материал.

Рециклирането е важно както за околната среда, така и за самите нас като потребители, защото запазваме природните ресурси, пестим енергия, намаляваме сметищата и влагаме в производство повече рециклирани стоки.

Любопитен факт обаче, е че има само един вид пластмаса в света, която позволява една бутилка напълно да бъде рециклирана и отново да се превърне в бутилка. Да, точно така. PET или полиетилен терефталат е най-рециклираната пластмасова опаковка в Европа. Тя е и единствената със символа #1 върху опаковката, което я прави лесно разпознаваема. Само този вид пластмаса може да бъде 100% рециклирана, което превръща този универсален материал в пълната противоположност на пластмасите за еднократна употреба.

Добрият пример отново идва от Европа. В момента около 58% от PET бутилките на Стария континент се рециклират. До 2029 г. поне 9 от 10 PET бутилки ще бъдат събрани за рециклиране. Възможно е в бъдеще всички бутилки да бъдат произвеждани от рециклиран PET(rPET). За да стане това, е необходимо те да бъдат правилно събирани за рециклиране.

Освен че е най-рециклируемата пластмаса в света, полиетилен терефталатът оставя и по-малък въглероден отпечатък от алтернативите.

Безопасен ли е PET?

PET е материал, одобрен като безопасен за използване при директен контакт с храни в ЕС, от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и от съответните здравни агенции в целия свят. PET е напълно безопасен за употреба и в медицински изделия и лични предпазни средства, използвани от медицинските работници на първа линия. Приложението на PET в продължение на десетилетия при храните, напитките, във фармацевтичния и медицинския сектор е доказателство за безопасността и поливалентността на този материал. Неслучайно 70% от бутилираната вода, газираните безалкохолни напитки, плодовите сокове и разтворимите напитки в момента са опаковани в такива бутилки.

PET е инертен материал и не отделя замърсители в околната среда, което в комбинация с неговата рециклируемост означава, че на практика няма пряко въздействие върху планетата.

Защо PET е устойчива пластмаса?

PET предлага редица предимства: материалът е изключително лек, здрав и издръжлив, което означава, че са необходими по-малко опаковки за защита на продуктите. Днес PET бутилките са с 40% по-леки, отколкото през 2000 година. Олекотеното тегло означава, че се изразходва по-малко гориво за транспортиране, което намалява емисиите на въглерод. Вследствие на всичко това транспортираните в опаковки от PET продукти оказват по-ниско въздействие върху околната среда от алтернативите, тъй като се нуждаят от по-малко гориво за да достигнат до крайния клиент.

Как функционира рециклирането на PET?

След като бъдат събрани, бутилките се сортират, уплътняват се с цел намаляване на техния обем за транспортиране, преди да бъдат обработени. Идеалната ситуация е PET опаковката да бъде преработена отново в опаковка, което позволява по-екосъобразно бъдеще.

В момента индустрията разполага с капацитет за рециклиране на още 11 милиарда бутилки всяка година. Подобряването на скоростта на събиране е от решаващо значение, за да стане това реалност. Всяка PET бутилка, която не се рециклира е загуба на ценен ресурс.

PET подлежи на почти безкрайно рециклиране, което намалява необходимостта от производство на нов материал.