Shutterstock 1815246854 Min

Какво можем да направим, за да подобрим благосъстоянието на възрастните хора?

18.07.2022 11:00 5 0

Делът на възрастното население - хората над 65 години, нараства в нашата страна с постоянни темпове. В момента то представлява 22% от всички българи, като в следващите години ще продължи да се увеличава. 

В това няма нищо притеснително, просто такъв е профилът на нашето, а и на европейското население. Предстои ни обаче да решим важна задача - как да спрем да свързваме стареенето с влошаване на здравето и ограничаване на социалните контакти. Как да “нормализираме” остаряването и то да спре да бъде приемано като присъда. 

Ако успеем, това означава, че ще сме повишили усещането за благосъстояние на немалка част от нашия народ. 

Насърчаването на успешното стареене е важна част от поддържането на физическото и психическото благополучие при възрастните хора.

Някои проблеми, с които се сблъскват възрастните хора, включват скръб, загуба, социална и географска изолация, лош здравен статус, нефункциониращи мрежи за социална подкрепа, неадекватна или конфликтна социална среда в текущата им жизнена ситуация.

Някои от начините, по които може да се подобри благосъстоянието сред възрастните хора, включват:

Поддържане на здравословен начин на живот

Физическата активност, особено в по-късна възраст, е от основно значение за подобряване на физическото и психическото здраве, тъй като редовните упражнения имат положителен ефект върху общото здраве, мобилността и независимостта и са свързани с намален риск от депресия и тревожност. 

Упражнениято също така подобряват настроението и самочувствието. Всяка форма на физическа активност е добра за начало, например разходка, градинарство, танци, разходка на кучето или участие в организиран или състезателен спорт. В по-напреднала възраст включването на добро хранене може да помогне не само за ограничаване на хроничните заболявания, но и за подпомагане на възстановяването от заболявания.

Продължаване на трудовата дейност

Да останеш активен, като работиш, дори на доброволен принцип, е добро за здравето на възрастните хора, тъй като това им помага да продължават да се чувстват част от обществото. Доброволческите организации обикновено набират млади хора, но има и много възрастни, които да са достатъчно активни и мобилни, за да се включат в различни кампании. Просто посланията трябва да се ориентират и към тях, не само към по-младите. 

Активности и забавления

Старостта не значи край на забавленията и оттегляне от обществения живот. Напротив, стимулирането на общуване с нови хора, изграждането на взаимоотношения в групи по интереси подобрява настроението, повишава самочувствието и усещането за благосъстояние на възрастните хора. 

Да се организират събития за възрастни хора не е никак трудно. Те имат същите интереси като по-младите хора - хубава музика, изкуство, филми, танци. Единствено събитията трябва да се организират в кварталните читалища, за да е близо до домовете на хората, вместо в големите концертни зали. 

Въпреки че старостта често е свързана с промени в живота, които може да са трудни за справяне и могат да подсилят чувството на изолация, самота и отчаяние, проактивното държане за ръка от други в общността може да помогне на възрастните хора да се справят по-лесно с негативните чувства или лошото настроение. Животът не бива да се усеща като тежест.