Shutterstock 737608135 Min

Градинка на прозореца - да си отгледаме сами подправки

20.07.2022 15:00 4 0

Не в едно и две кулинарни предавания ни съветват да използваме винаги пресни подправки - магданоз, копър, босилек. Рaзбира се, това е най-добрият съвет, защото пресните подправки са с най-наситен аромат, с най-добре запазени вкусови и хранителни качества.

Как обаче да имаме непрекъснато пресни подправки, особено ако живеем в града и не разполагаме със собствена градина?

Съвсем просто е - с подправки в саксия. Също като цветятата, така и магданозът, босилекът, копърът и другите зелени подправки се чувстват много добре в малки сандъчета с подходяща почва, сложени на прозореца.

Как да започнете със саденето на подправки

Имате два варианта - да посадите от семенца или да вземете вече развити растения. Семенца купувате от магазин за разсад, често има и в големите хранителни вериги.

Магданозените семенца трябва да се накиснат за едно денонощие в топла вода и после да се посадят. Същото се отнася и за семената на копъра и босилека.

Всеки вид растение садите в отделна саксия с богата, плодородна почва. Поливат се редовно и внимавате да не ги огрява директна слънчева светлина.

След 3 до 5 седмици зелените стръкчета на подправките ще пробият почвата и ще започнат да се развиват пред очите ви.

Ако нямате търпение за засяване от семенца, в разсадниците продават вкоренени вече растения, които просто трябва да отнесете у дома си и да продължите да поливате както е указано на етикета.

Кога и как се берат зелени подправки

Когато растенията се развият достатъчно, можете да се радвате на своята реколта. За всяко готвене откъсвайте или режете с ножичка колкото са нужни листенца, без да изрязват клонките до дъно. Започвайте от по-големите листа, като запазвате вътрешните, за да продължава да се развива растението.

Ако сте посадили босилек, той се бере винаги от най-горните листа, които са най-крехки и свежи.

Как да съхранявате зелени подправки

Без значение дали сте набрали от собствената си градинка на прозореца или сте купили няколко връзки повече, зелените подправки могат да се съхранят по няколко начина:

Можете да ги изсушите и да приберете в добре затворени буркани.

Друг вариант е да ги нарежете на ситно и да ги ги замразите. Когато ги добавите към ястието, те ухаят точно като пресни подправки дори през зимата. Не се тревожете, при замразяването не се губят хранителни вещества. Важно е само да добавяте зелените подправки към края на готвенето.

А ако искате да използвате подправките в следващите няколко дни след закупуването им, натопете ги в малка вазичка като красиво букетче на кухненската маса.