Shutterstock 1923945149 Min

5 растения, с които помагаме на пойните птици и пчелите

26.07.2022 11:00 7 0

Едва ли има човек, който да не иска да се буди сутрин от песента на пойни птички или да се унася в следобедна неделна дрямка на фона на жуженето на пчели и пърхането на пеперуди. За съжаление те все по-рядко се решават да живеят близо до нас, защото средата,в която хората живеем не е никак привлекателна за хвърчащите ни приятели. Модерните градски зелени пространства изобилстват от зелен райграс и туи, но те не привличат пойните птици и пчелите. 

Ето с какви растения можете да обогатите градината си, за да я превърнете в предпочитано място за гнездене на птички и привличане на пчели и пеперуди: 

Слънчогледи

Слънчогледът не е само маслодайно растение, то е и много красиво цвете, любимо на птичките и пчеличките. Декоративният слънчоглед се нарича още хелиантус и се сее през пролетта. 

Големите пити с жълти краища, които сякаш се усмихват на слънцето, ще радват очите ви през по-голямата част от лятото без да се нуждаят от кой знае каква поддръжка. 

Синчец

Често срещан в нашата страна, синчецът привлича пчелите в периода на цъфтеж, а птичките го харесват заради вкусните му семенца. Непретенциозен и красив едногодишен храст, той ще краси двора ви с цветевете си от май до юли. 

Липа

Можем да я наречем “царицата на дърветата”, защото е любима на всички - на птиците заради гъстата корона, на пчелите заради уханните цветове и на хората заради пленителния аромат и полезния чай, който се прави от цветовете. 

Поддържа се лесно, вирее спокойно по нашите ширини и ще ви радва дълго. 

Най-подходящото време за засаждане на липа е есента. 

Джел/Бодлива зеленика/Самодивски чемшир

Ако се чудите как точно изглежда джелът, си спомнете типичните коледни мотиви с три зелени листенца и няколко червени плодчета - това е растението джел. 

То вирее като храст или ниско дърво, среща се и у нас и предпочитано от ландшафтните архитекти, защото създава разнообразни на вид форми. Червените му плодчета остават на клонките и през студените зими, когато привличат изгладнелите птички. Ще откриете джел в разсадниците, където ще ви посъветват и къде е най-добре да го засадите. 

Бугенвилия

Ако сте се възхищавали на къщи или огради, потънали в цвят някъде по гръцкото крайбрежие, най-вероятно е било бугенвилия. Непретенциозен, но много красив храст, той привлича пеперудите, пчелите и любопитните минувачи. 

Цъфти през пролетта и есента и се нуждае от поливане в този период. Не е подходящо само за домове, в които се гледат кучета, защото те не бива да ядат от него. 

Цветовете на бугенвилията са в циклама, лилаво, бяло, жълто - истински пир за очите. 

За да привлича градината ви птички и пчелички, въздържайте се от използването на препарати за борба с плевелите или използвайте минимално количество, като се уверите, че веществото е безопасно за хора, животни и насекоми. 

А когато дойде зимата и в градината не останат листа и цветове, погрижете се за птичките, като им направите хранилка от естествени материали.