Старото Е Новият Шик (2)

Старото е новият шик

25.07.2022 12:00 3 0

През целия си живот съм обичала новичко. Нови дрехи, нови мебели, дори апартамент, когато си купувахме, исках да е ново строителство. Мъжът ми ме наричаше „идеалния потребител“ и имаше пълно основание за това

Мисля, че любовта ми към старото се появи, когато преди няколко години се сдобихме с къща в едно чудесно и съвсем некурортно гръцко селце. Влюбих се в тази къща от пръв поглед, първо в двора й с огромния средиземноморски бор и вековните маслини, а после и в самата сграда, макар и изтощена от времето, с олющена мазилка, изметната дограма и похабени мебели.

Разбира се, съвсем в мой стил веднага започнах да си представям как всичко ще изтърбуша и подменя с нови красоти, само веднъж да приключим сделката. Но така се случи, че подготвянето на документите отне няколко месеца на собствениците, през това време се налагаше да пътуваме дотам и те ни дадоха ключове, за да има къде да спим.

Мисля, че тогава започна да се променя настройката ми към старото. Вече бях започнала и да мисля по-„еко“ (което е причината да изберем имот на село, не в курорт) и някак нещата се наместиха. Свикнах с прекрасната стара маса с дърворезба, макар и олющена, обикнах дървените капаци, кухнята спря да ми се вижда толкова демоде. Беше като проглеждане. (Не мога да пропусна, че за проглеждането спомогна и факта, че като проверих цената на една подобна нова маса, дървена, с резба и също толкова красива, цифрата беше четирицифрена, и то в горната част на четирицифрените суми).

И все пак всичко плачеше за ремонт. Захванах се да чета и да разглеждам сайтове и групи за ремонти и възстановяване на стари мебели и открих, че има толкова интересни неща, които човек може да направи. Някои хора не са особено сръчни, ние сме сред тях, затова се наложи да ползваме или майстори, или помощ от приятел, но интересното е, че когато се престрашиш, и опиташ сам, може да откриеш, че си по-умел отколкото си мислиш. Никога не съм предполагала, че ще съм толкова щастлива и доволна от себе си, както когато например сама си боядисах градинската маса и столовете към нея. Получи се по-добре отколкото очаквах. Освежихме всички дървени мебели, някои с лак, а за някои беше достатъчно хубаво почистване и масло за дърво, почистихме настилките, поразместихме малко и от старото се получи не просто „ново“, ами и „еко ново на добра цена“.

Ето пет идеи, които споделям, за тези от вас, на които предстои ремонт у дома, или които просто обичат „новичко“ и „промяна“. И петте са лесни за приложение:

  1. Диванът

Една смяна на тапицерията подновява изцяло визията не само на дивана, но и на целия хол. Добавяме и няколко различни възглавници и ето ви „ново“. Така че преди да хвърлим омръзналия ни стар диван, особено ако ни е бил удобен, можем да помислим за претапициране. Ако все пак се налага да купим нов диван, нека изберем такъв, на който е лесно да се подменят калъфките, за да не се налага след някоя година отново да го мислим. Това е практично и за почистването, особено ако сте с деца и домашни любимци като нас. Столове, фотьоили и табуретки също могат да се претапицират.

  1. Старата кухня

Старите кухненски шкафове могат да се боядисат или лакират, а плотът да се подмени и кухнята става като нова. Особено ако е качествена изработка, от истинско дърво, ще получите едно много приятно ретро усещане, което на всичкото отгоре отново е актуално. А ако се притеснявате как ще се съчетае това с новите ви и модерни електроуреди, можете да подберете и тях в ретро стил. Дори кухня от най-обикновен пдф може да стане като нова с едно боядисване или фолио, каквито сега се предлагат във всички специализирани магазини.

Акцентите

В магазините и групите за вещи втора употреба може да откриете прекрасни стари шкафове, полилеи, гардероби, лампи, етажерки, бюфети, маси и столове. Така не само ще вдъхнете нов живот на предмет, който иначе би отишъл в кофата, но и за малка сума може да се сдобиете с чудесна и качествена мебел. Ако решите да задълбаете, огледайте и порцелана, който е моята голяма страст и слабост – има невероятни находки.

  1. Настилките.

Старият паркет може да се пренареди, изцикли и байцва. При всички положения това е по-добрият вариант, макар че изглежда по-лесно просто да го изхвърлим и да наредим един ламинат. За плочките (дори в банята) на пазара има нови бои, с които могат да се обновят, без да се налага да се сменят изцяло.

  1. Дарете мебелите, които повече няма да ползвате.

Не бързайте да изхвърляте. В социалните мрежи има много фейсбук групи за даряване, има и много сръчни хора, които ще измислят какво да направят със старата ви кухня, маса, и каквато и да е мебел. Може да ви се струва, че няма никаква стойност, но повярвайте, на някого ще свърши идеална работа. Преди време правихме градски ремонт и подмених цялата кухня. Старата, макар и да беше на доста години, си намери нов дом. Впоследствие хората ми пратиха снимки колко хубаво са пренаредили всичко, дори кухненския плот бяха приспособили към тяхното пространство.

Ако сте от сръчните хора, които биха се осмелили да експериментират, ето ви няколко полезни линка:

1. Great Home Ideas – този ютуб канал е на английски, но всичко е много ясно визуализирано и разбираемо

2. Групата Как да направя ремонт у дома – може би най-голямата българска група с над половин млн потребители. Там има и много снимки с идеи „направи си сам“  

3. Eco Home net – този сайт също е на английски, но има страхотни идеи и много разяснения за еко ремонти, както и за строителство.

4. В Pinterest има невероятни идеи.

Оказва се, че днес старото е новият писък на модата и в крайна сметка не само ще бъдем еко, не само ще спестим пари, но ще бъдем и модерни.

Успех на всички, които ще се ремонтират!