Shutterstock 1107621260 Min

Как да се грижим за двора на село, ако не живеем непрекъснато там

28.06.2022 10:00 5 0

Да имаш къща с двор звучи като блаженство - радваш се на зеленината в двора, пиеш кафето си на чист въздух и имаш винаги свежи зеленчуци.

Да, това е реалност за много хора, които живеят в къща и се грижат за дворовете си всеки ден. Но много от нас са избрали градския живот по една или друга причина и трудно отделят време за селския двор.

С времето бурените печелят територия, косенето става все по-трудно и в крайна сметка човек се отказва изобщо да ходи на село и да полага грижи за двора си.

Вместо да оставяте земята да пустее, превърнете градината в овощна горичка. Целта е не да се превръщате в мастит производител на плодове, а да направите услуга на природата и на пчелите от съседните дворове.

Когато през пролетта дърветата цъфтят, те са примамлива храна за пчелите. През лятото плодовете ще привлекат птички и пеперуди, които да се хранят с тях. Ще привлекат и вас, разбира се, за да усетите удоволствието от това да ядеш току-що откъснат плод от дървото.

Можете да засадите не само овошки, но и орехи, брезички, а защо не и дъбове. Така ще превърнете двора в сенчест рай, който няма да има нужда от толкова много поддръжка - само косене в началото на пролетта.

Кога се засаждат овошките

За неопитни овощари е по-лесно да засадят дръвчетата през пролетта, за да се избегне риксът от измръзване през зимата. Купувайте овошки с по-развита коренова система, защото е по-лесно да се захванат.

Следвайте инструкциите за дълбочина на посаждане, описани на етикета или се допитайте за съвет до съседите ви на село. Те със сигурност знаят какво и как да се направи и с радост ще ви помогнат.

Кога се засаждат брези

Подходящо време за засаждане е късната есен или ранната пролет като дръвчето трябва да се прикрепи към кол, за да расте право. Брезите са подходящи за засаждане в немного плодородни почви или такива, които се ронят, защото имат широка коренова система и се захващат добре.

Ако засадите бяколко брезички на равно разстояние една от друга, само след няколко години ще имате идеални условия за опъване на хамак между дърветата.

И все пак се искат грижи

Макар дърветата да искат много по-малко грижи, и те имат нужда да ги навестявате от време на време. В началото, когато са наскоро засадени, ще имат нужда от често поливане. В летните горещини също не трябва да забравяте да ги поливате в ранните часове на деня в уикендите, в които сте отишли да си починете на село.

Само след няколко години ще се радвате на резултата от труда си - ще сте създали малък оазис за вас и пчелите и ще сте помогнали за намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата.