Shutterstock 182392325 Min

Кои дървета пречистват въздуха в градовете най-добре

24.06.2022 09:00 8 0

Никой не се съмнява в изключителната роля на дърветата да пречистват въздуха. Листата им улавят вредните вещества от въздуха и ги преработват, а при процеса се отделя кислород, който е толкова важен за нашия живот.

Различните видове дървета имат различни по сила пречистващи свойства. Някои консумират много въглероден диоксид, други пък са истински “чистачи” на градски замърсявания.

Ботаниците от университета в гр. Съри са направили класификация на дърветата по различни показатели, за да определят кои видове най-добре пречистват въздуха.

Най-добри за пречистване на въздуха се оказват иглолистните дървета като тис и бор. Благодарение на множеството си иглички, те улавят замърсяванията и отделят много кислород през цялата година, не само през летните месеци.

От широколистните дървета, които пречистват най-добре въздуха, се откроява дъбът. Той има широка корона и относително малки, много на брой листа, с които улавя замърсяванията.

Разбира се, не само тези видове е добре да присъстват в градовете и покрай домовете ни. Традиционните за тук чинар, бук, кестен, орех са с големи корони и помагат много не само за пречистването, но и за охлаждането на въздуха в градовете - още един фактор, който да ни помогне да живеем по-добре.

От какво ни спасяват дърветатата

Освен като главни производители на кислорода, който дишаме, дърветата имат способността да улавят и задържат в себе си фините прахови частици, отделяни от автомобилите. Те предизвикват най-сериозните белодробни заболявания и влошават качеството на живот.

Зелените системи в градовете променят и самия микроклимат на района. Там, където има повече дървета, въздухът е по-влажен и хладен, а това помага на утаяването на праховите частици върху листата, вместо в белите ни дробове. Така се намалява и средната дневна температура и градовете отново стават приятни за живеене.

Разликата в температурата на улица с дървета и улица без дървета е близо 6 градуса. По-хладните градове намаляват употребата на климатици за охлаждане и с това се допринася още повече за опазване на ресурсите на планетата.

Грижа за градските дървета

Като цяло, за градските дървета, тяхното засаждане, кастрене и лекуване се грижат общинските служители. Ние, като граждани, можем да съдействаме за опазването на дърветата по два основни начина - като ги пазим и като ги поливаме.

- Забождането на всякакви обяви по стволовете на дърветата като цяло е неприемливо, защото това нарушава структурата на дървото. Да не говорим за т.нар “визуално” замърсяване - когато пред очите ни отвсякъде надничат стари и нови съобщения, избелели снимки или разкъсани обяви.

- Ако е неизбежно да използвате дървото като табло за обяви, след известно време отстранете съобщението, за да върнете естествения вид на дървото.

- Другото, което можем да направим, е в големите горещини през лятото да поливаме дърветата около дома си. 1-2 кофи вода са достатъчни да подпомогнем развитието, особено на младите фиданки.