As Min

10 практични съвета да намалим отпадъците  

22.06.2022 15:00 14 0

Отпадъците за жалост са неразделна част от ежедневието, но на практика с няколко прости действия от наша страна те могат да бъдат значително намалени.

1. Не всяка пластмаса може да се рециклира. Проверявайте пластмасата за този знак.

  1. 2. Бутилките могат да смачкат хубаво и после да се затворят с капачката, така заемат много малко място. Но можете и да събирате капачките отделно за каузата на Капачки за бъдеще.
  2. 3. Бутилките от вода са готови за изхвърляне в този вид, нямат нужда от допълнително изплакване. Но всички останали бутилки – от безалкохолно, алкохол, буркани, трябва да се измиват. Най-удобно просто е да ги пъхнете в миялната сред другите съдове, така няма да хабите вода и време.
  3. 4. Не бързайте веднага да изхвърляте старите уреди. Те могат да бъдат ремонтирани и продадени, ако вече не ви трябват. Свържете се с фирма за изкупуване на вещи или просто попитайте в близкия сервиз, или в някоя от фейсбук групите, преди да оставите до кофата старата кафемашина, миксер, а дори и пералня.
  4. 5. Един тапицер може да направи чудеса със старите ви столове, дивани, фотьоили. Нещо повече, можете да опитате и сами. Дървените мебели също могат да бъдат освежени, вместо да купим нови. Винаги съм се мислела за много несръчна, но наскоро си боядисах градинската маса, която мислех да сменям. Стана като нова.  5. 6. Някогашните мрежички за пазаруване си остават най-удобния и екологичен вариант за купуване на плодове и зеленчуци. Торбите за многократна употреба също са чудесни, но заемат повече място.
  6. 7. Ако ви остане сготвена храна, не бързайте да я изхвърляте. Много прясно приготвени ястия могат да се замразят и да ви «спасят» някоя вечер, когато нямате време за готвене.
  7. 8. Старите батерии можете да събирате у дома и когато станат повече, да ги изхвърлите. Контейнери има обикновено в големи супермаркети и обществени сгради. Тук може да видите списъка за София.
  8. 9. Лекарства с изтекъл срок за годност се предават веднъж месечно на мобилен пункт – поне за София е така. За повече от килограм идват и на място, но кой може да събере толкова много? Ето каква е процедурата за лекарства и за всякакви опасни отпадъци.