Shutterstock 1458677711 Min

Градските кошери - малкият оазис на пчелите

16.06.2022 10:00 10 0

Какво бихте отговорили на въпроса “Къде има пчелни кошери”? Вероятно ще кажете, че са на широка поляна някъде в подножието на Родопите, обградена от акациеви дървета и хиляди щастливи пчелички събират мед, далеч от човешки поглед.

А ако ви кажем, че верният отговор е “Пчелни кошери има на покрива на НДК в София”? Или “На последния етаж на Парижката опера”? Да, пчелите живеят много добре в градски условия и това е добра новина.

Защо са важни пчелите?

Пчелите са сред основните “виновници” за многообразието от растителни видове на земята. Благодарение на тях се случва опрашването и на плодните дървета, които даряват нас - хората, с разнообразни и вкусни плодове.

Ако няма пчели, трапезата и природата ни ще обеднеят много, затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим пчелите.

Кои са най-големите врагове на пчелите?

Мислим си, че в градовете въздухът е мръсен и едни толкова крехки създания биха се чувствали добре далече от ауспусите на автомобилите. Всъщност най-големият враг на пчелите са пестицидите, с които се пръскат големите земеделски масиви, за да се предпазят посевите от болести и да се повиши добивът.

Земеделците и пчеларите все още не могат да стигнат до консенсус по въпроса за използването на различни химикали и често жертва на това неразбирателство са пчелите.

Европейския съюз, а и много други страни по света вече осъзнават вредатата от пестицидите и забраняват използването им, за да се запазят не само пчелите, но и чистотата на природата и нашето здраве.

Но докато това стане масова практика, пчелните семейства могат да намерят подслон в шумния и мръсен град.

Градът - удобен дом ли е за пчелите?

Всъщност пчели в градовете винаги е имало, просто хората не ги забелязват. Става дума разбира се за дивите пчели, които правят своите кошери в хралупи на дървета в парка или в подпокривните пространства.

В последните години в градовете се срещат все по-често и кошери с медоносни пчели, отглеждани нетолкова заради меда, колкото заради самата любов към пчелите и ролята им в екоразнообразието.

“Да се отглеждат пчели всъщносто не е трудно, особено когато не целиш да произвеждаш мед като бизнес”, разказват ентусиастите.

Те имат нужда от дом (кошер), растения и спокойствие, за да живеят своя пчелен живот и да се грижат неуморно за природата около нас.

Такива спокойни места в градовете са покривите на високите сгради, далече над шума на хората. Както вече споменахме, София вече се нареди сред столиците, които развиват градското пчеларство. Партньорствата в тази посока продължават да се множат, като в борбата за запазване на печелите се включват и софтуерни компании, разработили апликации за лесно следене на състоянието на пчелите, собственици на големи открити площи, които искат да ги облагогородят и много ентусиасти, влюбени в зелената идея.

Така че ако се окаже, че във вашия блок някой гледа пчели, не се страхувайте, а го помолете да ви разкаже повече за това как многообразието на живота ни зависи от пчелите. И че те не никога няма да ужилят човек, ако не са предизвикани.