Shutterstock 192438119 Min

Втората употреба е модерна

14.06.2022 10:00 4 0

Някога влизал ли си в магазин, над който виси табелката „Втора употреба“? А купувал ли си си нещо от там, дори да е било само дребен аксесоар? Ако не си, най-вероятно те спират добре познати клишета - дрехите са захабени, носени са от друг, демоде са, защото са от кой знае колко стара колекция… Истината е, че всичко това са отдавна развенчани митове.

Пазарът на дрехи втора ръка всъщност не е много по-различен от този за чисто ново облекло и няма никакъв интерес да предлага артикули, които са на крачка от изхвърлянето. Дрехите са отлично запазени, защото преминават през прецизна селекция, преди да достигнат до щандовете.

А са там, защото хората, които са ги носили, са решили да ги продадат - може би защото тази пола или рокля не е била техния размер или са получили неподходящ подарък, от който тихомълком са се отървали. Затова и в магазините „втора употреба“ нерядко можеш да откриеш ценни находки, на които още висят етикетите.

Важното е, че най-накрая тази дреха се е озовала пред очите ти и съветът ни е да ѝ дадеш шанс.

Защо? На първо място заради цената. Дрехите са сред онези вещи, чиято себестойност пада в момента, в който попадне в гардероба ти. Пазаруването на дрехи втора ръка е с най-малко 50% по-евтино, отколкото шопинг обиколка в мола.

Така че ако си маниак на тема облекло и имаш почти органичната нужда да си набавяш нови дрехи, само че финансите ти те спъват да задоволиш тази страст, дрехите втора употреба са чудесна алтернатива.

Заради ниската цена на облеклото можеш да си позволиш даже и пълно обновяване на гардероба и то, както казахме, нерядко с почти нови дрехи или такива на дизайнерски брандове. Стига да отделиш малко време и търпение, можеш да видиш марки като Calvin Klein или Cavalli. А това са брандове, които издържат доста напред във времето.

Тук говорим за материи като кашмир, коприна, вълна и мериносова вълна - материи, които трудно можеш да си позволиш с всяко отскачане до мола.

Случва се понякога да си купиш дреха от така наречената „бърза мода“ и да я занесеш вкъщи, където се оказва, че вече имаш подобен модел, защото масовите тенденции се следват толкова сляпо, че дрехи, цветове и кройки започват да се повтарят хипнотично.

Изборът в магазин за дрехи втора употреба пък е далеч от тази еднообразност. Понятието „колекция“ буквално липсва - има както облекло последен писък на модата, така и класики отпреди 20-30 години, които може би ще изразят много по-точно твоя характер, ще подчертаят фигурата ти и ще изглеждат далеч по-интересно.

Освен това идеята за модни тенденции „еднодневки“ противоречи на екологичните политики и вдига твоя личен въглероден отпечатък. Единствената цел на „бързата мода“ е да те накара да купуваш още и още и природата никак на харесва този навик.

Помисли добре къде отиват дрехите, които си носил само два пъти? Ако ги изхвърлиш на боклука, ще стигнат до депата за отпадъци, където ще гният и ще замърсяват.

В краен случай ще бъдат изгорени, което пък ще засили наличието на фини прахови частици във въздуха - същия въздух, който попада в дробовете ти с всяко вдишване. В същото време производството на новите дрехи не спира и не спира, изхвърляйки огромни количества химикали и използвайки невъобразими количества вода, нерядко чиста и питейна.

Например за производството на един чифт дънки от класически деним се използват близо 10 000 литра вода, почти половин килограм химикали и много енергия, а остатъците от памук се изгарят. Сега си спомни колко чифта дънки имаш в гардероба си, ама честно.

Ако намалиш употребата на чисто нови дрехи, като използваш вече наличните максимално дълго, това ще доведе до намаляване на производството. Звучи добре, нали?

Да предоставяш или да имаш дрехи втора упoтреба означава да рециклираш, а ресурсите на планетата да се използват наистина докрай. Така я пазим по-чиста за по-дълго време.

Мащабното влияние на “бързата мода” върху околната среда е крайъгълен камък за климатичните промени, за които говорим толкова много в последните години. Големите компании за дрехи са сред топ причините за отпадъци в океаните, мръсен въздух и въглероден отпечатък, който заплашва околната среда.

За разлика от тях магазините за втора употреба са хубава опция за пазаруване, с която няма да се чувстваш виновен, а напротив, ще знаеш, че помагаш на околната среда, пък и имаш нова придобивка в гардероба.

Защото да си революционер днес означава да загърбиш предразсъдъците си.
В това число и за дрехите, които доскоро си смятал за "стари" и "захабени", но те са успели да те изненадат приятно.