Screenshot 2022 06 21 121650 Min

За хората и боклуците

29.06.2022 10:00 5 0

Когато пътуваме с цялото семейство, ни е любимо да наемем къща през някоя платформа, но не къща за туристи, а истински дом. Така имаме чувството, не само че сме в друга държава, но и сякаш за няколко дни влизаме в друго семейство и усещаме атмосферата на техния живот.

При едно пътуване в Лондон бяхме наели къща в жилищен квартал, чиито собственици се оказаха много арт и еко хора. Не бях влизала в толкова екологичен дом, в който дори марките на електроуредите бяха някакви редки и различни от стандартните, а вместо обичайната сушилня имаше специален шкаф за сушене на дрехи. Нашите домакини бяха оставили и много подробни инструкции, в които ни обясняваха точно как да изхвърляме отпадъците разделно. В началото помислих, че това е, защото те самите са еко ориентирани, но впоследствие разбрах, че в Англия има много солидни глоби, ако не рециклираш и не изхвърляш боклука на правилните места.

В подобна ситуация се оказахме и на следващата година при пътуване до Мадрид. Там бяхме наели за седмица къща в областта на Сеговия, в малко селце с красиви вили. След като обиколихме селото, така и не успяхме да намерим къде се изхвърля боклука и в крайна сметка си го отнесохме в Мадрид, където намерихме кофи за разделно изхвърляне. Получихме неодобрителни погледи обаче – вероятно и в Испания, както и в много държави по света, контейнерите не са обществени, а са зачислени към конкретната сграда, къща, домакинство и не е редно случайни хора да изхвърлят своите отпадъци в тях.

Във всяка държава по различен начин се справят с отпадъците и рециклирането. Приятелката ми от Щатите, която ми беше на гости тези дни разказа, че при тях се дели само на общ отпадък и рециклиране – като всичко за рециклиране се изхвърля общо, а после се сортира. От училище водят децата да им показват как става сортирането и ги учат да рециклират. Приятели от Швейцария имат сериозен проблем, защото генерират твърде много отпадъци и се налага да ходят да ги предават в сметището, тъй като надвишават определен лимит. Там имат такса за всеки чувал отпадък и по този начин хората се мотивират да хвърлят по-малко и повече да рециклират. В Япония толкова се държи на рециклирането, разказва Юлияна Антонова, автор на няколко книги за тази интересна държава, че ако искаш да изхвърлиш стара техника например, купуваш стикер от магазина, като цената на този стикер се определя от размера на машината. После се обаждаш в центъра по рециклиране, даваш адрес и ти определят дата, на която ще дойдат да я вземат. Там хората са изключително внимателни в рециклирането, капачките се отделят от шишетата, металните токи от коланите, етикетите се отстраняват преди да се изхвърли бутилката.

Водеща страна в рециклирането всъщност обаче е Германия. Там рециклират 70 процента от всички отпадъци, което е най-много в света. В България рециклираме доста по-малко – 25 процента, но поне и по-малко отпадъци генерираме в сравнение с гиганти като САЩ и Канада.

Като цяло тенденциите в света лека-полека се обръщат и хората стават все повече осъзнати и внимателни в отношението си към природата. Всеки един от нас може да даде своя принос не само като рециклира, но и като споделя добрия пример, както и идеите си за по-устойчив и природосъобразен живот.

Една моя малка лична радост е, че в селцето ни в Гърция вече си имаме контейнери за разделно събиране. Доскоро носех боклука в съседното село, но съседите, чийто поминък е предимно лозарство и отглеждане на маслини, са успели да се преборят и сега всеки ден виждам как карат кашони, опаковъчни материали и пластмаси до центъра, където гордо са позиционирани новите контейнери. Не знам защо съм си въобразявала, че опазването на природата е приоритет предимно на градски интелектуалци и хипстъри. Всъщност може би хората, които са най-близо до нея в реалния си живот, най-много осъзнават нуждата да я пазим и ценим. Но при всички добри намерения, необходими са решения на държавно ниво, политическа воля, обществена воля, а ако се налага дори и санкции, за да бъде решен глобално проблемът със замърсяването и изхвърлянето на отпадъци.

И нещо забавно за финал. В Туитър NASA съобщиха, че макар човешки крак още да не е стъпил на Марс, нещо човешко вече може да бъде открито там. Познайте какво! Боклук, разбира се. Скъсано термално одеяло от някой астронавт.

Забавно, но и малко тъжно, нали?

Снимката е от Туитър - https://twitter.com/NASAPersevere